Hemma igen

God kväll!

Nu är vi hemma i Göteborg igen. Det kändes lite jobbigt att åka tillbaka igen, men nu när jag är hemma så känns det ändå ganska skönt. Har i alla fall haft en väldigt bra helg. :)

Carina (Mickes mamma), gav mig en jacka som hon hade fått med vid en prenumeration på typ topphälsa. Hon kunde inte ha den själv men tänkte att jag kanske kunde ha användning för den, och jag har faktiskt tänkt att jag vill ha en promenadjacka som är lite tunnare sen när det blir vår. Tror att den blir perfekt att gå i. :P

Nu är jag verkligen astrött. Ska lägga mig och läsa min Dietistaktuellt som låg i brevlådan när jag kom hem. :)

Micke på sin födelsedag! :) Pikétröjan fick han av mig! :) Kom inte ihåg att ta så mycket bilder som jag hade tänkt, så det blir bara den här. :)

Jackan från Carina


Födelsedagsfirande

Maten i Karlstad igår var god! Vi var på Pitchers igen och åt hamburgare. Efteråt gick vi hem till mamma och pappa och fikade, alla hade fått välja en varsin bakelse från Café Royal, och jag valde en med chokladmousse. Det var den minsta och den såg ut att vara den med minst kalorier. :P

Idag blir det ännu mer firande, men nu är det lite kalas här i Säffle! Bl.a. kommer några av Mickes släktingar. Som jag har förstått det så är det pizzabuffé till mat, och tårta till efterrätt. Får se till att fylla på med ordentligt med sallad på tallriken. ;)


Grattis Micke 23 år! :)

Igår var första dagen utan uppdateringar sen jag började skriva på bloggen! På morgonen var det väldigt bråttom, och sen efter skolan gick jag direkt till tåget. När vi hade kommit fram till Säffle så åt vi direkt, och sen var det bråttom iväg för att träffa Erik, Gurra och Madde. (Ja, vi är alltså i Säffle nu).

Idag fyller Micke 23 år! ♥ :) Han har precis fått sina födelsedagspresenter och lite senare ska vi åka till Karlstad och gå ut och äta med Mickes föräldrar och min mamma och pappa. Ska lägga ut lite bilder på födelsedagsfirandet sen. :)

Nu ska jag passa på att plugga lite, har en del att göra nu i helgen.

Ps. Idag fyller även Ena 20 år! Grattis! :) ds.

Grötkakor

Nu har jag bakat bröd, och det blev en macka och te-kvällsmat idag! :) Nybakat bröd måste vara det godaste som finns, och speciellt det här brödet som är en av mina favoriter! Det är mammas recept och jag har ätit det sen jag var liten. :) Här är receptet:

ca 25-30 stycken

1 liter lättmjölk
8 dl havregryn
175 g margarin
75 g jäst
½ dl socker (för jäsningen)
1 tsk salt
ca 2 liter vetemjöl

Låt havregrynen svälla i mjölken i minst två timmar.
Smält margarinet. Häll det över havregrynen och mjölken. Smula ner jästen och blanda.
Blanda i 1 liter mjöl + salt + socker.
Slå i resten av mjölet tills det är lagom (ca 18 dl totalt, spara lite till utbaket).
Jäs 20 minuter. Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och kavla ut till 1½-2 cm i tjocklek. Stansa ut bröden med en form. Jäs på plåt i 30 minuter. Nagga med en gaffel.

Grädda i 225 grader strax ovanför mitten i ugnen. Tar ca 10-15 minuter. (Mamma har aldrig använt äggklockan till det här, så någon exakt tid finns inte utsatt, man måste titta på dem. :))

Det är sååå jobbigt att knåda degen :P (älskar min bakmaskin!)

Jag har en avskuren 1,5 liters-flaska som form

Så här såg de ut när de blev klara! Det blev ca 30 totalt.


Nytt smink

Nu har jag kommit hem från stan... Skönt att få det gjort innan ruschen börjar - jag vägrar befinna mig i nordstan efter klockan fyra en lönedag. Det gick i alla fall bra, jag fick tag i det jag ville ha. Köpte samma foundation som jag har gjort förut, men lade till ett puder som gör att det håller längre. Köpte dock en ny mascara, och det var den de sålde bäst av på hela avdelningen sa hon. Tyckte att den var bra nu när jag testade den. :)

Nu har jag precis gjort en kopp te och ska fortsätta med skolarbetet. Sen blir det brödbak! :) Jag ska göra grötkakor, och när man gör dem ska man låta havregryn stå och svälla i mjölk i minst två timmar och det är därför jag inte kan dra igång med det direkt. Ska bli sjukt gott med nybakat bröd sen. :)

Maxfactor-nörd?


Busy Day

Idag har jag mycket saker uppskrivna på min att göra-lista. Hade gärna velat sova till 10 men jag ställde klockan på 8 för att hinna. Ska gå till gymmet precis innan lunch sen, och jag har tänkt köra ganska hårt med mig själv idag, efter det där med popcornen igår! Är lite sur på mig själv för att jag har ett sådant jäkla sötsug, och jag tror inte att pannkakorna hjälpte direkt. De gav alldeles för lite mättnad. Får bli bättre mat idag!

Kommer bli lite promenad senare också, för jag ska ner på stan och fixa ett par ärenden. Bl.a. måste jag verkligen ha nytt smink. Det syns inte när jag tar på mig mascara längre och min foundation är helt slut! Det är så otroligt tråkigt att köpa sådant. :( Men det börjar väl bli dags eftersom att det var 6 månader sen sist. :)

Nu ska jag äta frukost och kombinera den med skolarbete. :)

Tick Tack

Oj vad klockan gick fort efter skolan! Vi satt med grupparbetet tills klockan var nästan fem, sen gick jag hem och lagade mat och grejade, och helt plötsligt så är klockan halv tio. Har varit väldigt sötsugen nu på kvällen! Kunde inte hålla mig så jag poppade popcorn och mätte upp så att det blev 100 kcal. Efteråt mådde jag bara illa och kände att det är ganska äckligt med popcorn. :P

Ser fram emot gymträningen imorgon! :) Känner mig peppad. Är ju hemma hela dagen imorgon så jag funderar även på att baka bröd. Men det är inte bestämt. :P Har kvar en surdegslimpa i frysen, men det är lika bra att fylla på förrådet av bröd när man ändå har tiden.

Ska slappa lite framför Efterlyst nu och sen lägga mig. :)

Smoothie igen

Tog en liten sovmorgon idag och skippade första föreläsningen. Ska sitta och jobba med gruppen efter skolan, och jag tänkte att det är bäst att vara pigg. Dessutom har vi haft den här föreläsaren förut, och hans senaste föreläsning var inte bra! Startar dagen med en smoothie idag! :) Det var ett tag sen jag gjorde smoothie nu, men igår köpte jag frysta jordgubbar och blev sugen. Använde jordgubbar, mango, banan, mjölk, havrekli och linfrön. Ca 390 kcal i den. :)

Träningen igår fick verkligen upp mitt träningssug. Jag ska inte dit idag, för jag kan bara på kvällen och då är det så mycket folk där. Men imorgon på förmiddagen tänkte jag gå dit. Blir kul. :)





Kvällsmat

Ikväll blev det pannkakor till middag. Man brukar ju äta sylt till pannkakorna, men jag är inte så förtjust i det. (Och det är ju dessutom inte så nyttigt). Testade att göra en egen variant: Jag tog fram frysta hallon och jordgubbar, och tinade dem i mikron. Sen mixade jag dem med en mixerstav, så att det blev en puré. Det blev lite väl surt, p.g.a. hallonen, men jag blandade i lite philadelphia, och då blev det mildare. Tyckte bättre om det än sylt. :) Om jag skulle göra det igen skulle jag nog välja blåbär och jordgubbar, för det blir nog sötare, så slipper jag tillsätta något annat. Nyttigt och gott. :) En annan sak jag tänkte på för att göra det nyttigare var att försöka ha i så lite fett som möjligt när jag stekte pannkakorna, för det kan lätt bli för mycket. Tyckte att det blev helt okej till slut, men pannkakor kanske inte är den mest mättande maten om man äter en lagom portion. :P Fick fylla på med en frukt efteråt. :)


Jag är ganska dålig på att äta grönsaker till pannkakor. Varför är det så att det finns vissa rätter som man aldrig äter grönsaker till? Konstigt egentligen. Försökte bryta den vanan. ;)



Back on track

Nu har jag varit på gymmet! Det var väldigt skönt att träna, men jag kände att jag var lite slö i kroppen! Körde i alla fall 10 min uppvärmning + styrka (mage och rygg, ca 25 min) + jogga på löpbandet ca 15 min. Jag orkade inte jogga hela tiden, utan gick ibland. Men jag körde 2 km i alla fall. :) På väg hem insåg jag att jag har hoppat över lunchen, jag har helt enkelt inte varit hungrig efter frukosten på hotellet. Köpte dock en swebar (proteinbar alltså) på gymmet, och ska ta den, så det blir ju lite mer än ett vanligt mellanmål. (ca 200 kcal i en sådan). Hur som helst känns det skönt att ha kommit igång igen! Nästa gång jag är där ska jag boka in tid med en gyminstruktör om några veckor, så har jag något att se fram emot. :) Jag vill få ett pass där jag koncentrerar mig på mage-rygg. Jag har ju några övningar jag kör, men jag vet ju egentligen inte vad som är rätt och fel.

I brevlådan låg det ett par roliga saker idag, dels en ny fitness-tidning, men även This is it! Kanske borde fixa en This is it-kväll för de som inte har sett den. :P Nu ska jag äta min proteinbar och läsa min tidning. :)

Den översta rubriken på tidningen låter som något för mig. :)

 


Ganska bra snitt

Har pluggat en liten stund nu, men sen kom jag på en sak. Det här är den sjunde veckan jag väger mig, vilket innebär att jag i snitt har gått ner 0,6 kg/vecka. Det är ju faktiskt mer än mitt mål. :) Förut idag tänkte jag "Till påsk ska jag ha gått ner minst 2 kg till". Fick för mig att det var typ en månad kvar tills dess, men såg nu att det är typ 5 ½ vecka kvar. No problemos alltså. Helst vill jag gå ner typ 10 kg till, för att komma till min gymnasievikt. Ska nog gå bra. :) (Jag menar alltså inte 10 kg till påsk. ;))

Nej nu kom jag ju helt av mig. Dags att göra te och sen plugga mer. ;) (Men man måste ju faktiskt få ta pauser ibland!)

Veckans resultat och frukost på Heaven 23

God morgon!

Veckans resultat: -1,7 kg (totalt minus 4,4 kg). Nu känns det bättre igen. :)

Jag och Micke har haft en otroligt mysig morgon! Vi gick upp tidigt och gjorde oss i ordning, och tog sen en promenad till Gothia Towers. Där åkte vi upp till heaven 23 och åt deras frukostbuffé. :) De hade en otrolig utsikt där uppe, och hissen var väldigt kul att åka upp i. ;) Det var en glashiss som gick längs husväggen, så man såg ju att det blev högre och högre hela tiden. :P Tror inte att jag skulle kunna lura upp mamma i den!

Det var väldigt fräscht och fint där uppe, och det fanns mycket att välja på! Jag valde mest frallor med goda pålägg och ägghalvor, lax och våfflor, men det fanns även varm mat och grejer till müsli. Det är också gott tycker jag, men man orkar ju inte med allt, och jag gjorde mina prioriteringar! :P  Det var hur som helst väldigt gott! :)

Nu valde ju vi att äta uppe i heaven 23, men de har också en frukostbuffé på andra våningen, och den är lite billigare. Den vi tog kostade 139 kr/person, och den andra kostar 95 kr/person. Om man tänker på att den sorgliga frukosten på La croissant kostade 70 spänn så är det ju verkligen värt att äta frukost för 95 kr på Gothia... ;) Den billigare frukosten var tydligen typ samma som den vi åt, förutom att de inte hade ägghalvor och lax där nere. Man betalar ju en hel del för utsikten.

Efteråt var vi båda två väldigt mätta, och vi satt kvar en bra stund och bara tog det lugnt och pratade. :) Nu känner jag mig laddad för att plugga inför artikelseminariet på fredag. :)

Fantastisk utsikt (det ser grått och trist ut på bilden, men när man satt där såg det trevligare ut). Långt bak ut på vänstersidan så syns läppstiftet. (Om man tittar väldigt noga).


Mmmm...


Jag kunde inte välja mellan varm choklad eller te - så jag tog båda!

 

Lite smått suddig bild, men Micke var väldigt nöjd med sin fralla :)


The Wolfman

Hemma från bion! Jag kan väl säga såhär: Om du är en person som inte är på bio sådär jätteofta, så rekommenderar jag att du hyr Wolfman när den kommer på dvd istället. Den var väl inte direkt toppen. Varulvarna såg ut som att de var tagna från en 80-talsfilm. Men det var ändå mysigt att gå på bio tyckte jag, det är det ju alltid. :)

Imorgon bitti planerar jag och Micke att gå till Gothia Towers och äta deras frukostbuffé! Hoppas verkligen att den är något att ha. :) Ska i alla fall bli mysigt med lite vardagslyx. Det jobbiga blir att gå upp tidigt. :P

Nu ska jag fixa lite i köket och sen blir det nog inte så mycket mer ikväll... Är trött efter dagen. Borde väl få lite sömn inför imorgon, ska äta buffé, träna och plugga (har en hel del att förbereda inför onsdag). Jag känner på mig att det kommer bli lite jobbigt att lyfta på röven och gå till gymmet imorgon faktiskt. Även om jag har varit sugen på att träna länge nu så slappar man ju till sig när man inte går dit på länge. Bäst att se till att iPoden är laddad. ;)

VFU och veckans mål

Idag har jag varit på VFU. Det blev en ganska konstig dag! Jag skulle möta min handledare på kungshöjd och gå på ett möte, och efter det åka vidare och gå på lite patientmöten. Det visade sig att hon var sjuk, så dietisterna på kungshöjd skulle ta hand om mig istället! Fick gå på mötet på förmiddagen (Åse var där också! :)), och efter lunch blev det lite olika grejer. Först fick jag sitta med en av dietisterna när hon skulle göra en uppföljning per telefon, sen lyssnade jag på mjölkallergiskolan en stund, och efter det skulle jag vara med på deras enda patientmöte för dagen. Det dumma var att den patienten inte dök upp! :/ Men de (ett par av dietisterna), tog sig tid och pratade lite med mig ändå, för att hjälpa mig med min VFU-uppgift. :) Så jag hoppas att dagen godkänns.

Nu äter jag ett litet mellanmål, som består av en kopp te och ett par finn crisp! Halv sju ska jag och Micke på bio och se The Wolfman. Jag hoppas att den inte är alldeles för läskig. :) Är väldigt hungrig så jag ska nog äta innan bion också.

Hur som helst. Veckans mål kommer vi fram till nu. Förran veckan var det ju att jag skulle äta mer fisk och vegetariskt. Jag åt medwurst på några mackor, men det blev inga kött-måltider. Igår skulle jag ha ätit pannbiff men jag hade ingen aptit så det blev bara ett par mackor till kvällsmat. Tyckte alltså att jag lyckades. :) Den här veckan så kommer det en gammal goding, nämligen "Öka vardagsmotionen". Jag tycker att det har varit den bästa hittills. Jag gick hem från VFU:n idag, och sen ska jag gå fram och tillbaka till bergakungen. Jag har slappat till mig lite på motionssidan så jag tror att det kan vara bra för mig att lägga lite press på det där med att gå överallt. Jag är världens största mes när det gäller att träna vid ont i halsen, för jag fattar aldrig när jag är bra. Imorse när jag vaknade hade jag som vanligt ont. Men nu har jag inte ont. Frågan är om jag ska våga att gå till gymmet imorgon. Kanske inte behöver gå dit direkt när jag vaknar, men jag kan ju gå efter lunch, för då har jag säkert inte ont alls. Ja så får det bli. :)

Dåliga grönsaksavdelningar! :(

Usch vad tråkigt det är att handla på söndagar. Jag skulle köpa grönsaker till maten när jag hade slutat, men de grönsaker som jag skulle ha tag på var dåliga. (T.ex. en möjlig gurka och skrynkliga morötter). Bestämde mig för att åka till Willys och handla istället, men där var det nästan likadant! De hade inte ens någon jäkla gurka. Som pricken över i glömde jag dessutom bort att köpa morötter!!! (Det var ju det som var det viktigaste). Gah! Är inte alls sugen på att laga mat nu. Blääää!

Sunday bloody sunday

God morgon!

Jobbdagen igår gick helt okej. Det är ju aldrig jättekul att jobba tycker jag (inte när man sitter i kassan i alla fall, på golvet kan det vara roligare!), men helt okej som sagt. :) Skönt att det blir några timmar kortare idag! Det var en annan tjej som började samma tid som jag, och tydligen var vi de första som kom i tid. :P Det har ju snöat så otroligt mycket att kollektivtrafiken inte fungerar som den ska. Tur att jag tog en promenad. ;)

Vi har äntligen påbörjat en matplanering igen, och ikväll blir det pannbiff med mos och kokta morötter. :) Det som är bra med mos är att jag inte känner något behov av sås. Möjligtvis lite ketchup. Men det är väldigt bra med matplanering. Blir lätt onyttig mat om man ska komma på vad man ska äta när man är hungrig.

Nu är det dags för frukost! Söndag = mysfrukost = rostat bröd och te. :)


Jobbhelg

Det var kul att se avatar i 3D igår, men jag kan inte påstå att jag tyckte att upplevelsen skiljde sig så mycket från den vanliga versionen. Men det var kul att ha sett ändå, nu vet jag ju hur det var. :)

Idag ska jag jobba. Laddar som vanligt upp med en ordentlig frukost. Det värsta som finns är att sitta i kassan och vara hungrig, speciellt när det kommer en kund som ska köpa något som luktar mycket. Som grillad kyckling. Har dessutom gjort en kanel-apelsin att ta med mig till mellanmål. Det finns en fruktkorg på jobbet, men när jag jobbar så brukar det bara ligga några sorgliga skrynkliga äpplen i botten på den. Brukar bara bli så att jag hoppar över mellanmål och så är jag så hungrig att jag skulle kunna äta en elefant när jag kommer hem. Tar alltså med apelsinen i förebyggande syfte. ;) Och så är det ju väldigt gott också.

Ska gå till jobbet idag, skönt att röra lite på sig. :)

Mellis


Fredagskväll

Har precis kommit hem från frisören. Det var den "nya" (ny för mig, men hon har jobbat där i ett år nästan), tjejen som klippte mig idag, men jag blev lika nöjd som jag blir när de två andra klipper. :) Hur som helst är det väääldigt skönt att ha fräscht hår igen. :) Passade på att köpa lite ny leave-in protector också.

Är nöjd med en annan sak, och det är att jag får jobba extra på söndag! 12.50-18.30. Vet inte hur mycket rast jag får, men om det är 30 min så blir det ändå drygt 5 timmar effektiv arbetstid. Vilket innebär betalt för drygt 10 timmar. :P Det är ju snart slut på februari och jag har inte många dagar då jag faktiskt kan jobba, så det här var nästan sista chansen att få till en bra lön i mars. :) Jag har ca 16 månader på  mig att spara ihop så mycket pengar jag kan innan jag har pluggat klart, och jag har planerat att utnyttja det.

Nu ska jag börja med fredagsmiddagen; lax med potatismos. Låter väl smarrigt? :P Förmodligen med kokta morötter till, hoppas att vi har några kvar. (Äter så mycket morötter så de tar slut så snabbt. Hinner inte märka det förrän alla är borta.) Känns extra bra att koka morötterna nu när jag vet att vi lättare tar upp betakarotenet om de är värmda. :)

Ha en trevlig fredagkväll! ♥



Tycker att den här är superbra. Man tar i den när håret är blött så ser det inte lika torrt ut sen när det har torkat. Egentligen kostade den 169 kr om jag minns rätt, men jag fick den för en hundring. :) (De hade ett paketpris just nu egentligen, men jag hade redan de andra sakerna som ingick i paketet så jag fick den till rabatterat pris istället). Hur som helst så är den väldigt dryg så det är ändå värt det. :)

Biogodis för 100 kcal

Ikväll ska jag och Micke på bio! (Ska äntligen få se Avatar i 3D). Har funderat på det här med biogodis. Om jag skulle äta biogodis, och säga att det fick innehålla 100 kcal, så skulle jag kunna välja mellan:

  • 17 gram cashewnötter
  • 18 gram mörk choklad (och typ samma för mjölkchoklad)
  • 25 gram poppade popcorn
  • 133 gram vindruvor
  • 300 gram läsk (3 dl)
  • 9900 gram lightläsk
  • 26 gram salta pinnar
  • 30 gram skumgodis
Eller så skulle jag kunna välja 50/50. 13 gram salta pinnar och 4950 gram lightläsk. :P

Mys

Har haft en jättemysig ikväll! Den har helt enkelt bestått av att jag har suttit och läst "Så länge vi båda andas" och druckit te. :P Ser fram emot att i princip hela dagen imorgon kommer se ut så. Fast jag kommer väl ha läst klart boken vid lunch eller något... :)

Det är jobbigt nu, för jag har ett väldigt starkt sötsug. Ska nog gå till affären imorgon och köpa typ vindruvor eller liknande, det brukar fungera som ett ganska bra substitut. Fick ett konstigt sug efter havregrynsgröt alldeles nyss också. Det gör i och för sig inget, det är snarare ganska positivt. :)

Ser fram emot att sova ut imorgon, och hoppas på att det kommer ta bort mitt halsont. Tror att jag behöver sova nu. :)

God natt!

Inlägg nr. 100

Jajamänsan! Det här är mitt hundrade inlägg. :) Party!

Efter skolan idag så tog jag en promenad till bergakungen för att hämta ut biobiljetter till Avatar 3D imorgon, sen gick jag till ica focus och köpte te, och sen gick jag hem. Blev faktiskt en rejäl promenad! Synd bara att det är sådant vinter-slaskväder idag, jag längtar efter våren. :)

Nu har jag förberett lite inför en mysstund med min twilight-bok. :P Har ställt fram mitt nya te, vattenkokaren och en kopp på vardagsrumsbordet. Redo! Ska bara göra ett par finn crisp med philadelphia till mellanmål också. :) Är ledig imorgon så nu är det ju helg. :)


Den här tesorten är så himla god! Smakar mycket körsbär. Tyvärr vet jag bara en affär där man kan köpa en förpackning med bara den här smaken: Ica focus. På alla andra ställen finns de bara i sådana där förpackningar där man får med 3 andra smaker.


Recept på surdegsbröd

Idag har vi gjort en övning ute på sjukhusen. Vi skulle intervjua en varsin gammal person om frågor som rörde kost o.s.v, och detta var då ett sätt att utreda deras nutritionsstatus. Det är ju väldigt många inom sjukvården som har näringsbrist. De hade gjort en undersökning i Storbritannien som visade att undernäring kostade landet lika mycket som övervikt + fetma. Det tror man inte! Hur som helst; det var lite läskigt att vara där för vi gick igenom en avdelning med varningsskyltar för vinterkräksjukan.

Efter skolan så skulle jag ju köpa brödformar, och Denise tipsade om att Claes Ohlson kanske hade det, och det var himla bra att hon sa det för det hade jag ju ingen tanke på! Sparade 50 kr på att köpa där istället för på Åhléns. :) Det är mycket pengar för en student!) Men nu sitter jag i alla fall och är nöjd, för brödbaket är avslutat! Det blev riktigt gott dessutom. :) Extra bra nu när jag äter mycket vegetariskt den här veckan. Jag har ju lätt att få järnbrist, och järnet i vegetabiliska livsmedel är ju svårt att ta upp som det är. Lika bra att inte störa upptaget ännu mer med vanliga fullkornsbröd. :P Surdeg hämmar ju inte upptaget! :) Men jag får se om det blir någon linssoppa ikväll. Fick sms från adlibris förut, och min twilight-bok har kommit. Ska gå ner och hämta den nu! Det är ju inte helt säkert att jag kan slita mig från den för att göra soppa! ;)

Dags att bulla upp med en hel del te och puffa till kuddarna i soffan. :)

Nyttigt surdegsbröd

2 limpor

1 dl kruskakli
1 dl krossat linfrö
1 dl rågkross (men jag använde 4-kornskross, man kan ju faktiskt ändra recepten lite hur som helst efter vad man har hemma. ;))
1 dl grovt rågmjöl
1 dl rågsurdeg
2 tsk salt
7 dl mjölk
1 rivet äpple
17 dl vetemjöl special

Till garnering:
Solroskärnor och linfrö

DAG 1:
  1. Blanda kruskakli, linfrö, rågkross och rågmjöl med mjölken i en kastrull och låt koka upp. Detta får nu stå och dra i ca 30 minuter.
  2. Blanda i rågsurdegen, täck med plast och förvara i rumstemperatur över natten.
DAG 2:
  1. Blanda i det rivna äpplet, saltet och mjölet i surdegsblandningen och arbeta den väl tills den inte kladdar längre.
  2. Dela upp degen i två limpor och lägg dem i brödformar. Låt jäsa ca 60 minuter under bakhandduk.
  3. Skåra brödet med en vass kniv och strö eventuellt solroskärnor och linfrön över.
  4. Grädda bröden i 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills brödet känns helt genomgräddat.


"Nyttigt surdegsbröd"


Väldigt bra att jag fick teflonformar tyckte jag. Slapp smörja. :)



Surdegsplaner

God morgon!

Måste ju kommentera gårdagens Biggest Loser-final. Ali vann! :) Kul att en tjej vann, för det har bara varit killar som har gjort det tidigare. Idag börjar en heeelt ny säsong. :P Det är bra att det fortsätter, för jag tycker ju att det är så peppande.

Efter skolan idag tänkter jag ta en promenad ner på stan och leta efter brödformar. Har ingen aning om vart man kan hitta billiga sådana. Dessutom vet jag inte vad som räknas som billigt när det gäller brödformar. Hur som helst så ska det bli jättespännande att baka mitt surdegsbröd, ser verkligen fram emot det, och eftersom att nybakat bröd går så bra ihop med soppa så får det bli en linssoppa ikväll. :) (Veckans vegetariska rätt # 2).


Kikärtsgryta

Nu har jag ätit min middag! Det blev som sagt kikärtsgryta, och den var supersmaskig. Jag lät kikärtorna fräsa med lite olja, lök och currypasta en stund, och sen tillsatte jag kokosmjölken. Hade i lite grejer som jag hittade i kylen, bl.a. lime, soja och spenat. Istället för ris åt jag liba-bröd till.

Jag hade i en hel burk kokosmjölk till 4 portioner, men nästa gång ska jag faktiskt dra ner lite på det. Jag testade nämligen att späda med vatten och reda med maizena, och det blev jättegott. Hade dock räckt med mindre sås, och just därför gör det inget om jag minskar lite på det. Blir ju faktiskt en hel del kalorier av kokosmjölken.

Nu blev jag inspirerad att experimentera mer med kikärtor. Ska testa att göra wok nästa gång. :P

Har tänkt lite på det där med ekonomi och att äta vegetariskt. Jag upplever att det är ganska vanligt att folk säger: "Jag skulle gärna äta mer vegetariskt men det är så sjukt dyrt!". (Jag brukade själv säga så, för det var en fantastisk ursäkt för att slippa allt vegetariskt). Det är ju inte alls dyrt egentligen. Kött däremot är dyrt. Fast det är klart, om man byter ut köttet mot quorn så blir det ju dyrare. Men jag känner ingen som har varit vegetarian under en längre period som äter quorn hela tiden. :P Fast jag kan förstå problematiken. Jag har aldrig fattat vad man ska göra med alla linser och bönor och så. (Kanske inte fattar nu heller ;)) Mkt lättare att bara byta ut köttet mot något som ser ut som kött. Måste dock tillägga att det är väldigt tillfredsställande att lyckas tillaga en god rätt utan kött. :)


Gott men rinnigt. :P


Planer för kvällen

Är äntligen hemma igen! :) Förmiddagen i skolan ganska onödig för min del. Föreläsaren gjorde mig deprimerad så jag skippade halva tiden och skrev ut grejer i datasalen istället. :P Men jag fick ju något gjort i alla fall!

Nu har jag precis ätit mellanmål och ska gå och handla. Ikväll blir det första delen i operation surdegs-bak. Man ska nämligen göra en sak idag och fortsätta imorgon. Lite senare ska jag även laga veckans första vegetariska rätt, vilket blir kikärtsgryta! Jag har inte ens något recept, utan ska improvisera helt galet. Om det är något jag är ovan vid så är det att improvisera ihop vegetarisk mat. Men det ska nog gå bra. :)

Senare ikväll blir det final av Biggest Loser och så ska vi se klart filmen vi började med igår. (Det blev sent och vi blev trötta). Ska skriva sen hur maten blev. :)

Veckans resultat

God morgon alla glada!

När jag ställde mig på vågen imorse så tänkte jag på de här sakerna:
  1. Jag åt inte ultimat i helgen
  2. Jag drack i helgen
  3. Jag har haft ont i halsen och har inte kunnat träna 
  4. Jag ska ha mens när som helst, och då brukar jag kunna "gå upp" ett par kg
Det var alltså med en lite illavarslande känsla jag tog klivet upp på vågen för att se hur det hade gått. Plus 1 kg (totalt - 2,7) var det den här veckan. Ja det var ju toppen. Fantastiskt. Jag smygvägde mig innan helgen och då hade jag gått ner nästan så mycket. Men som sagt, det här är en kombination av väldigt mycket onyttigt och att jag snart ska ha mens. Varje gång jag har kört ett "gå ner i vikt-program" så har var fjärde vecka varit ångestladdad, för jag har alltid gått upp 0,5-1 kg då. Nu låter det som att jag skyller ifrån mig, men det är inte min mening. En stor del av detta ligger i att jag åt för mycket i helgen.

Alltså är det inget bra resultat den här veckan, men jag kan ju inte gå och hoppa ut igenom fönstret på grund av det. Dels så skulle jag förmodligen inte dö utan bara skada mig själv väldigt mycket (bor ju för bövelen bara en trappa upp), men det skulle ju inte lösa något heller. Jag vet att det kommer bli ett fint minus nästa vecka. :)

Men vet ni vad jag gjorde? Jag blev ju såklart deppig av resultatet, men jag tänkte mig liksom hur det kommer kännas och hur jag kommer se ut när jag har nått mitt mål. Förutom att jag kände mig lite töntig så var det effektivt. :)

Just nu känns det extra dumt, för jag har hållt på ett bra tag nu men har bara gått ner 2,7 kg. Känns lite som en fail. Nu är det väl dags att det här blir en sluttande bana nedåt varje vecka? :) Det ska jag se till att det blir. Nu packar jag ner min energi-beräknade lunch och två frukter och går till skolan. :)

Veckans mål

Hej hå!

Nu är jag hemma efter första dagen. Känner mig väldigt trött! Ska i alla fall ta tag i lite saker som jag behöver läsa på. Har också bestämt mig för att jag inte får somna innan det är dags att sova för natten. Måste ställa in kroppen på det här nya tempot. Skönt att vi är lediga på fredag, lite mjukstart sådär. :)

Ikväll (efter Biggest Loser), ska jag och Micke hyra film och äta sushi! Dels så blir det lite försenat alla hjärtans dag-firande, men vi ska även fira att Micke har varit på jobbintervju idag och att han är nöjd med hur det gick! Om man ska fira med hämtmat så tycker jag att sushi är ett bra alternativ. På en pizza så blir det ju lätt 1200 kcal (minst), men en sushiportion är ofta en normal portion med mat (ur energisynpunkt). Beror förstås på hur många bitar man tar och hur stora de är. Men jag näringsberäknade min portion en gång, och då var det okej. :)

Nu är det måndag och det betyder att det är dags för ett nytt veckans mål. Den här veckan hade jag hoppats på att det skulle vara något som hade att göra med att träna mycket, men jag vågar inte sätta ett sådant mål eftersom att halsen inte har blivit bra än. Därför blir det ett mat-mål den här veckan! "Ät mer vegetariskt och fisk", blir det. Kanske låter luddigt? Det är ganska luddigt också. Normalt sett gör vi ungefär en fiskrätt och en vegetarisk rätt i veckan. Nu har jag gjort 4 matlådor med tonfisk, och så har jag tänkt mig minst två vegetatiska rätter den här veckan, och det blir säkert lax någon dag. (Och såklart sushi ikväll ;)). Jag äter väldigt mycket rött kött så det blir en utmaning detta. :P Kan vara ett bra sätt att dra ner på det mättade fettet. :) (Obs! När jag säger vegetariskt så menar jag lakto/ovo-vegetariskt.)


Blev inte så mycket firande igår, men jag gjorde lite fruktsallad med riven 72 % choklad över

 

Veckans mål

 

 


Sovmorgon

God morgon!

Jag tog en sovmorgon idag och hoppade över introduktionen nu på morgonen. Mådde inte bra igår när jag skulle somna, och jag tänkte att det är nog bra om jag får sova ut lite, istället för att pressa upp mig på morgonen. Jag är så sjukt trött på den här förkylningen jag har. Det gör fortfarande ont i halsen, och det förstör! Hade bokat ett step-pass idag men jag avbokade det. Blä. Blä. Blä. Blä. Blä.

Nåväl, nu lämnar jag det, inte så mycket jag kan göra åt det. :P Strax dags att gå till skolan och börja en ny kurs... Tjoho; jag ska ta fram ett nytt och fräscht kollegieblock! :)

Ha en bra måndag!

Trerätters

Nu är jag hemma igen och Daniel har åkt till Karlstad. Daniel bjöd oss allihopa på trerätters middag på Jensens, och jag är jättemätt nu. Det där var lunch och middag kombinerat, för jag blir väldigt förvånad om jag kommer vilja ha något mer senare. :P Det var i alla fall väldigt gott och trevligt att äta där! :)

Jag ska plocka lite här hemma nu, men först ska jag sova en kort stund. Jag är så trött att jag knappt orkar hålla ögonen öppna. Jag har känt mig lite konstig hela dagen. Dels har jag haft ont i huvudet och mått lite illa efter igår, men jag har även varit väldigt trött och fått lite frossa ibland, samtidigt som jag faktiskt har känt mig väldigt varm. (Weird). Dessutom känns min hals öm, som om jag skrek konstant igår. Jag börjar även få lite ångest inför kursen som börjar imorgon. Den kommer säkert bli jätteintressant, så det är inte själva innehållet som är jobbigt. Det är bara det att jag är van vid att ha 3-4 dagar ledigt/vecka, och de dagar jag faktiskt har gått i skolan så har vi haft halvdagar. Känner på mig att den första veckan kommer kännas tuff, och jag kommer nog vara väldigt trött på eftermiddagarna. Bra att jag har finalen av Biggest Loser på måndag och tisdag att se fram emot. :P

Nej nu ska jag som sagt sova en stund. :)

Utekväll

God morgon!

Idag mår jag inte sådär jättebra måste jag säga. Man blir ju lite mer lättpåverkad när man har gått ner i vikt, samt att jag inte hade druckit på länge. Men jag kände mig ändå trygg eftersom att jag hade med mig Daniel och tjejerna, och drack inget efter klockan elva. :) Idag är dock baksmällan ett faktum. Har tagit tre resorb, och det som saknas nu är dusch, frisk luft och mat. Har ätit några finn crisp nu på morgonen, men det jag ser fram emot mest är Jensens Böfhus, för Daniel ska bjuda mig, Johan och Sus på mat där sen! Hoppas bara att vi får bord. (Det gick inte att boka till idag).

Det här har väl inte varit den mest hälsosamma helgen ever, men det är helt okej. Jag ska ju äta på jensens sen, men förutom det har jag inte tänkt mig något onyttigt idag, och imorgon drar jag igång som vanligt! Längtar efter träning. :) Bara för att man har spårat ur ett par dagar så ska man ju inte se det som att "nu är allt förstört", och så fortsätter man så. Bara att ta nya tag! :)

Jag lånade några bilder från Josefin (hoppas att det är okej Jossan!), glömde att ta kort igår:


På dansgolvet på Trädgårn


Glada tjejer


Josefin är ju ett stort Rabih-fan, så när hon såg honom på dansgolvet var hon bara tvungen att ha en bild.
Nejdå, bara skojar. Hon tyckte nog mest att det var kul att se en kändis. :P

Jag och Daniel

Ena hade med sig en go och glad kompis! :)

 

Tack för en kul kväll tjejer och Daniel! :) Nu ska jag hoppa in i duschen, det behövs. :)



Twilight Noob

Igår kom Daniel hit och vi åkte till Johan och Sus i kortedala! De bjöd på goda scones (och jag åt kanske lite för mycket), och vi pratade, tittade på family guy och spelade TP. (90-talsversionen). Jag hade med mig mörk choklad från Lindt som jag bjöd på, en med mint och en med rostad mandel. Den med mandel hade jag inte testat förut, men den var väldigt god. Jag bjöd alltså på choklad, åt inte upp allt själv.

När jag väntade på att Daniel skulle komma fram till Göteborg så gick jag in på Pocket Shop på centralen, och fick en chock när jag kom fram till Twilight-hyllan. Här har jag gått runt och trott att det är en trilogi. Jag har mått lite psykiskt dåligt över det konstiga slutet i tredje boken. Ska man aldrig få veta hur det verkligen blev liksom? Och så står jag där inne på Pocket Shop och ser att det finns en fjärde bok. Stapplade fram till kassan med boken i händerna och frågar lite försynt:
- Ursäkta mig... Men är det här en fortsättning på twilight-böckerna?
- Ja... Det är den fjärde boken i serien.
- Är det?! Säger jag överlyckligt. Jag som trodde att det bara fanns tre böcker!
- Haha, ja nej det där är en fortsättning.
- Jag tyckte väl att det var ett lite konstigt slut! Fortsätter jag
Kassörskan skrattade lite medlidsamt och verkade tro att jag inte riktigt hade alla flingor i paketet.

Hur som helst, nu ska jag beställa den där fjärde boken. (Den var väldigt dyr på pocket shop). I'm so happy right now. :)

Snart dags för frulle, måste bara vänta på att Daniel ska vakna.

Oh my god.
(Bild från adlibris.se
)


Ett par nya brillor

Skönt! Nu är tentan avklarad. Efter tentan åkte jag, Åse, Josefin och Ena till fröken Ohlson och åt lunch. Det blev pasta med kyckling i basilika och persiljesås för mig, och det ingick salladsbuffé i priset. Gott!

Efteråt gick vi en kort stund på stan, och jag köpte ett par solglasögon för att jag hade varit duktig och klarat av tentan. :) (Eller jag har i alla dall skrivit klart den, men jag vet inte om jag klarade den). Har alltid gillat stora glasögon så det blev bamsingar iår också... :) Längtar så efter våren. Vill sitta på uteserveringen på något café i solen. :)

Nu ska jag plocka lite här hemma så att det ser okej ut när Daniel kommer ikväll. Jag har inte gjort mycket hushållsarbete den senaste veckan, och det har blivit en liten samling med saker som ligger framme. Jag tror för övrigt att det snart är mens-dags, för jag har ett sjukt sötsug. Jag tycker att det är otroligt jobbigt att jag inte äter choklad just nu. Vill. Ha. Choklad. Nu. Ska försöka lugna mig. :P Kanske är dags för ett mellanmål?

Nya solglasögon

 

Tröttnar jag på de andra så kan jag ju ha de här fräcka som följde med Kalle Anka-tidningen (Obs! Det stenhårda ansiktsuttrycket följer inte med på köpet)


Tenta

Morrn!

Hade tänkt skriva några rader innan jag gick och la mig igår, men usch vad jag mådde dåligt. Jag hade ont över hela magen, det liksom spände, och så var jag illamående och väldigt yr. Var orolig att jag hade blivit magsjuk så att jag inte skulle kunna skriva tentan, men nu mår jag bra igen. :) Måste ha ätit något som inte var bra för min mage.

Idag är det ju tentaskrivning som gäller. Jag gick förbi cafét på vår gata igår, för där kan man köpa "lösbröd". Köpte en god baguette till tentan idag. :) "Fitnessgabuette" hette den, så det passade ju bra. :P Jag borde klara 3 timmar på en banan, en halv baguette och en termos te. Tror inte att jag svälter. ;) När det gäller själva tentan så känner jag mig helt nollställd. Jag har verkligen pluggat inför den här tentan, men jag har ingen aning om hur det kommer gå. Känns som att det kan gå precis hur som helst.

Efter tentan ska jag äta lunch tillsammans med tjejerna. Får se om jag hittar något på menyn som känns okej kalorimässigt. :)

Fitnessbaguette


Tentaladdning

Åt en jättegod lunch idag: Pasta med tonfisksås. :) Det är ett recept som jag har fått av Sara, fast jag har ändrat lite i det. Egentligen ska det vara vispgrädde i, och några dl riven ost, vilket blir hur gott som helst. Jag tog istället en blandning av minigrädde och matlagningsgrädde, och bara lite ost. Det blir inte riktigt lika gott, men ändå väldigt gott. :) De flesta recepten som man gillar går att modifiera lite så att de blir klart mycket mer gå ner i vikt-vänliga. Man måste helt enkelt inte ge upp allt.

Efter lunch kom Josefin hit och vi förhörde varandra en sista gång innan tentan, och nu känns det som att min hjärna är fullproppad och att det inte går att få in mer. Jag ska nog försöka koppla av ikväll, och köra en liten repetition innan jag lägger mig bara.

Har förresten upptäckt att te gör mig mindre sötsugen, och det är mycket mysigare att dricka te ur fina muggar. Använder mina muminmuggar mycket nu. :) Därför ska jag nu inleda avkopplandet med en kopp muminmugg-te framför ett avsnitt "Nord och Syd".



En av mina favoriter


Lite skillnad i kroppen

God morgon!

Idag när jag vaknade och klev ur sängen kände jag faktiskt att något hade ändrats lite. Min mage kändes aningen mindre än vad den brukar göra. Att jag faktiskt har känt lite skillnad nu för första gången peppar mig. Hoppas att det syns snart också. :)

Det gör jätteont i halsen nu, men förhoppningsvis är det bara för att det är morgon. Det brukar ju alltid vara värst då! Efter några tekoppar ska det nog vara bättre. :) Jag stannar hemma idag, vilket känns skönt. Visst, själva pluggandet brukar bli mer effektivt i skolan, men just nu är det mest repetitioner och att ladda upp inför tentan som gäller. De senaste dagarna har jag varit helt slut när jag har kommit hem, och det är ju lite omständigt att packa ner allt som ska vara med till skolan. (Termos med te, böcker, pennor, matlåda, frukt m.m.) Jag ser fram emot en lugn och skön dag hemma. :) Gäller bara att stå emot alla frestelser i skåpet. :P

Nu ska jag göra lite kanel-apelsin och ställa in i kylen. Sötsuget kommer säkert komma, och då är det bra att vara förberedd. ;)

Trötter

Det har varit en lång dag idag! Det känns som att jag har varit i skolan jättelänge, men att jag ändå inte fick så mycket gjort. Iofs repeterade jag många sjukdomar med Sara på förmiddagen, men annars så känns det som att jag bara har flummat runt. Vi hade en dugga idag, men det kändes som att det inte gick att misslyckas med den. (Om det inte var så att man inte gick dit förståss). Kunde man inte svaret så fick man en ny fråga, och svarade man fel så ledde han en fram till svaret. (Och lyckades inte det så fick någon annan svara istället). ;)

Jag är jättetrött nu! Sitter och slappar framför Biggest loser. Tog ett par bitar mörk choklad, för jag blev så sötsugen att jag inte kunde hålla emot. Undrar om jag blir extra sugen på sött för att jag är trött. Ska hur som helst lägga mig tidigt ikväll, känner mig helt slut både i huvudet och i kroppen! Det är sista chansen att lära sig allt imorgon, så det är bäst att vara utvilad då. :)

Var för övrigt och handlade förut. (Igen). Frukten tar slut snabbt nu för tiden. :) Jag är nöjd med att jag har kunnat hålla mig ifrån godis och kakor i skolan, och det är mycket tack vare frukt och te. (Samt lite viljestyrka). :)

Sovmorgon

Tog mig en skön sovmorgon (ända fram till åtta) idag. Känner mig laddad inför en ny plugg-dag nu. :P Startar med en smoothie till frukost. Det ryms en macka inom mina frukost-kalorier också, men jag sparar den till lite senare. Man blir så trött av att plugga och behöver fylla på med bränsle hela tiden. Ska packa ner kiwi och äpple till mellanmål. Dessutom köper jag nog en banan där. :P Det är ju dugga idag så jag behöver vara skärpt i eftermiddag. Jag fick nämligen den senaste tiden, halv fyra.

Idag när jag vaknade så kände jag av halsontet igen, varför kan det inte bara försvinna?! Att träna känns väldigt roligt och framför allt viktigt nu, och det är så tråkigt när jag inte kan göra det. :(


Frulle


Pluggdag

Nu är jag trött! Har suttit på skolan med Sara och Josefin hela dagen, från kvart över nio till ungefär halv sex. Är helt slut i huvudet! Resten av dagen kommer tillägnas åt att ladda upp inför imorgon då jag ska plugga ännu mer.

Gick i alla fall bra med maten idag, trots att de andra gick och köpte semlor. :P Kände mig som ett konstigt hälsofreak som satt där med mitt äpple. Å andra sidan så höll jag mig pigg ganska länge tycker jag, slapp sockerdippar. ;) Funderade ett tag på att köpa en liten bit geisha till mitt te, men jag gjorde inte det. Antagligen skulle suget bara bli ännu större.

Håller på att laga mat nu, det blir kassler i ugn på risbädd. Hoppas verkligen att det är gott för jag är väldigt hungrig. :)

Sara är mycket nöjd med sin semla



Mmmm...



Freaket


Veckans resultat

Den här veckan är resultatet: Minus 0,5 kg (totalt -3,7 kg). :D

Kändes skönt att det blev ett bra resultat den här veckan. :) Längtar verkligen efter när jag kommer kunna känna att jag har gått ner i vikt, och när det även kommer synas. :) Min hjärna vill få det till att det bara är vatten jag har blivit av med än så länge. :P

Idag var jag ju på gymmet tidigt... 07:03 loggade jag in den här gången. Jag har varit på gymmet så tidigt två gånger nu, och jag är verkligen chockad över hur mycket folk som faktiskt är där vid den tiden. Men det är ju bra att folk tränar. :) Jag inledde som vanligt med 10 min uppvärmning på crosstrainern, men när jag hade stått där och trampat en stund så kände jag av halsen igen. Det gör ont i den, och den känns liksom "tjock". Har inget bättre sätt att beskriva. Det blev bara styrka efter det, för det är inte farligt om jag har förstått saken rätt. Men det känns ändå inte lika kul att inte kunna köra extra motion efter styrkedelen. Det konstiga är att jag inte har ont just nu, utan att det bara verkar komma när jag tränar, och jag vet inte riktigt vad det innebär... Känns i alla fall inte rätt att träna när man har ont i halsen.

Dags att hoppa in i duschen så att jag inte blir allt för sen.

Veckans mål

Jag tänkte så att det knakade för att komma på ett bra veckans mål. Men vad jag än kom på så krockade det med tentaplugget. När jag tentapluggar så blir jag sugen på godis, och att laga mat får ju verkligen inte högsta prioritet. Att träna är inte heller med på att göra-listan. Därför blir ju tentaveckor lätt väldigt onyttiga. Därför kom jag på ett väldigt tråkigt, men ändå bra, veckans mål: Fortsätt med bra mat och daglig motion trots tentan. Ja det var ju som sagt ganska tråkigt, men det kommer ändå bli kämpigt, så det fick räcka så. Det är ingen idé att sätta mål som man vet att man inte kan klara av, för jag vet ju att tentan kommer vara prio ett nu. Att jag kommer befinna mig på gymmet när jag har tenta på fredag är ju faktiskt imponerande. :P

Jag har i alla fall bestämt mig angående träningen. Jag ska försöka vara på gymmet klockan sju imorgon, så hinner jag i tid till skolan. :) I värsta fall får jag ta med frukosten till skolan. Ska förbereda allt jag kan nu ikväll, för det kommer ju inte finnas tid till det imorgon.

Middagen blev förresten väldigt god! Jag la på ett tunt lager med pesto på varje laxbit, och medan de var inne i ugnen så åkte i princip all olja ut och hamnade på bakplåtspappret. Perfekt. :P (Jag klagar inte). Det var gott med matvete till också, det är kul att variera lite så att det inte alltid blir pasta eller potatis... :) När maten var färdig så tyckte jag att den såg så tråkig ut, jag hade ju ingen sås till så jag blev rädd att det skulle vara torrt. Men man behöver verkligen ingen sås om fisken är bra tillagad. Det är bara när den är överkokt som den blir sådär torr och tråkig och man behöver dränka den i hollandaisesås. Laxfiléerna blev perfekta idag! :)

Veckans mål

Kvällens middag


Trött, hungrig och sötsugen

Har precis kommit hem från skolan, och blev självklart dödstrött så fort jag kom innanför dörren. Vill bara sova... Ska göra lite te, ta ett par finn crisp, en halv grapefrukt och byta om till mjukisbyxor så kanske jag piggnar till. :) (Iofs kanske jag bara blir tröttare av mjukisbyxorna?)

Ser redan fram emot middagen, jag höll mig inte mätt så länge på min lilla tortellini-låda. Ikväll blir det ugnsbakad laxfilé med pestotäcke och till det blir det matvete. Det där paketet har stått i skåpet länge nu och inte använts. :P Men för framtiden så får jag komma ihåg att det är bäst med mättande matlådor. Jag är väldigt godissugen just nu, och det är lite jobbigt för det blir svårare att koncentrera sig på skolarbetet. Beror säkert på att jag har ätit konstigt idag. Hoppas att mitt mellanmål hjälper. :)

Ska fundera ut ett nytt veckans mål också. Förra veckan gick det ju inte så bra eftersom att jag fick ont i halsen. Den här veckan måste jag räkna in att det faktiskt är tentavecka, det måste ju vara något realistiskt annars är det inte kul. Får klura lite på det i pluggpauserna. :)

Har beslutsångest inför imorgon. Vi ska ses i skolan 09.15 för att plugga. Så antingen måste jag träna innan dess, eller komma sent till skolan, eller så får jag träna efter att vi har varit i skolan. Eller inte träna alls naturligtvis. Men det sista alternativet känns inte så kul eller hälsosamt, och alternativet att träna efter skolan känns jobbigt. (Kommer säkert vara trött då, plus att det alltid är proppat med folk om man är där på eftermiddagen). Får alltså blir antingen att komma sent eller gå upp astidigt och träna. Ska fundera på vad jag vinner mest på i längden. :P

Jag bantar

Det gick segt att börja plugga ikväll. Det dunkade i huvudet, värken ville inte släppa. Gjorde en paus för middag, och efter det kunde jag plugga effektivt i några timmar. :) Till kvällsmat idag blev det färsk tortellini med pesto (utblandat med matlagningsyoghurt). Morötter och paprika till det. Tyckte att portionen såg så liten ut när jag hade delat upp tortellinin i 3 matlådor, men jag var inte hungrig efteråt så det räckte. :P

Tog en (väldigt) lång dusch när jag hade pluggat klart, och funderade lite grann på bantning. "Jag gick ner 50 kg utan att banta", kan det stå på aftonbladet som reklam för deras viktklubb. Men jag undrar vad folk definierar som banta. Den stora allmänheten verkar tycka att banta innebär att man lever på en morot om dagen typ. Jag tror bara att folk tycker att det låter lite gammaldags att säga banta (såååå 80-tal), och dessutom låter det jobbigt, som att man är hungrig hela tiden. För mig är banta att gå ner i vikt medvetet (hur man än gör det). Jag bantar alltså. Tjoho! :)


Lite?



Semlor!

Nu är jag hemma igen efter att ha varit hos Josefin och ätit semla. :) Hon hade varit superduktig och bakat brödet själv (mycket gott!). Man fick ta på grädde och mandelmassa själv, så jag kunde ta lite mindre grädde än vad det brukar vara på de man köper i affären, som för övrigt inte är alls lika goda som hemmagjorda. Det var hur som helst mysigt med fika. :)


Fick förresten en surdegsbas (eller vad det nu hette) av Josefin. Den ska vila en vecka nu fick jag lära mig, så nästa söndag ska jag baka. Ska testa "Nyttigt surdegsbröd" från min bak-bok. Måste skaffa två brödformar tills dess.

Försöker tänka ut en bra plan för hur jag ska lägga upp veckan som kommer. På onsdag är det ju dugga och då måste jag i princip ha lärt mig allt. Sen på fredag så måste jag verkligen ha lärt mig allt. Stress. Behöver plugga nu men jag har ont i huvudet och är jättetrött. Kanske skulle ta en ipren och en koffeintablett och köra på.

Min söta semla. Jag skippade att ta florsocker på, för jag tycker att det är så menlöst. :) Godare utan!

Bagaren! :)

Var tvungen att ta med den här bilden på Sara också, första gången jag lyckas få till en bild på henne när hennes händer inte är halvvägs till ansiktet. :) (Tog bilder på de andra också, men antingen så var de bilderna helt suddiga eller så hade de kaffekoppar/händer framför ansiktena -så de fick inte vara med på bild. ;))


Min dumma hals

God morgon!

När jag vaknade idag så var min första tanke: "Hoppas att halsen är bra nu så att jag kan träna!" För en sekund trodde jag att den var helt bra också, men jag upptäckte att så var inte fallet. Det är så fruktansvärt frustrerande. Dels för att jag ville träna hårt idag p.g.a. att jag ska till Josefin och äta semla, men även för att jag känner mig orolig att jag ska komma ur mitt träningssug. När jag hade varit och tränat i onsdags så längtade jag efter nästa träningspass, men ibland är det ju så att när man inte kan träna på några dagar så kommer man ur det där. Jag vet, jag har bara haft ett uppehåll sen i fredags, men ändå. Träningen känns viktig nu. :)

Lika bra att göra något vettigt av tiden; klockan tio ska jag tvätta och parallellt med det ska jag göra ett par gamla tentor. Skulle dessutom behöva gå och handla, det är nästan omöjligt att äta nyttigt nu, för vi har ingen mat hemma. Igår när jag kom hem åt jag pasta. Med svartpeppar på. Så blir det när man inte planerar. Det är inte som att man orkar tina laxfiléer när man precis har kommit hem och är trött, och även om jag orkade så hade det inte funnits något jag hade kunnat göra med dem. Så en sväng till affären är nog en bra idé. ;)

Ska försöka ignorera att jag vill träna men inte kan, för söndagar brukar vara ganska mysiga om man är på rätt humör. :) Dags för frulle.

Filmsnacks

Jag hade en godisdröm inatt igen, och den här var ännu värre! Jag undrar vad det betyder. Är jag jättesugen på godis undermedvetet, eller är jag rädd att jag ska bli så godissugen att jag inte kan stå emot? Eller kanske är det så att jag är rädd att misslyckas med att gå ner i vikt?

Vi såg på G.I. Jane igår, och jag hade lite filmsnacks då! 30 gram popcorn, vilket motsvarar ca 125 kcal. Det tycker jag är väldigt bra, med tanke på att 30 gram popcorn är ganska mycket, jag blir verkligen nöjd. (Vilket jag inte hade blivit på 30 gram choklad, det hade varit tortyr). Fick även i mig 3,3 gram kostfiber av popcornen också. ;)

Idag är det jobb som gäller igen. Det kan ju vara så att godiset står kvar bordet, men jag tror inte att jag kommer bli frestad. Det är ju sådant godis som kunderna lämnar kvar i butiken, och de har säkert pillat på dem och det är nog en massa bakterier och äckligt i. Usch! Det kan de andra få ha för sig själva. :)

Godisladdad arbetsplats

Det var tur att jag hade förberett mig innan jobbet idag, för de hade verkligen bullat upp inne i lunchrummet. En massa öppnade (och i princip tomma)  förpackningar med muffins, arraksbollar o.s.v. Dessutom så stod det 5 skålar med godis på bordet, och en stor påse med lösgodis.

Fick ett tips av mamma om en sida som heter www.matdagboken.se. Den är helt gratis och man kan lägga in vad man har ätit för att hålla lite koll. :) Jag använder mig ju av dietist XP som vi har fått tag på genom skolan, men den här sidan var ju lite roligare, och så kan man spara sina favoritmåltider på ett enkelt sätt. Dietist XP är ju så grått och tråkigt. Visserligen kan jag inte se alla näringsämnen på matdagboken, men det spelar ingen roll. (Man blir ändå bara nojjig av för mycket info. :P)
Jag tror att jag ska använda den istället faktiskt, åtminstånde testa det några gånger (det kan ju vara segare än dietist XP). Jag använder mig inte av dietist XP hela tiden, men det är bra att ha ibland. (T.ex. igår när jag skulle göra pizza).

Nu blir det banne mig film igen, orkar inte med något mer komplierat. :)

Diskbänken


Ungefär en tredjedel av godiset på bordet


Jobbkväll

Kom till skolan 09.20 imorse och har suttit där och pluggat. Jag hade ingen lunch med mig så jag fick köpa i skolan istället, och jag valde att ta från deras salladsbuffé. Det fanns lite pastasallad, baljväxter, någon potatissallad och lite sådär. Det var riktigt gott, men det är ändå jobbigt att inte veta hur mycket man har satt i sig, rent energimässigt. Valde i alla fall light-dressingen till, men det var säkert en massa olja i maten så det gör nog ingen skillnad. :P

Är egentligen inte hungrig, men jag ska ändå äta mellanmål nu innan jobbet. Jag slutar kvart i nio ikväll och då lär jag ju vara dödshungrig när jag kommer hem om jag inte äter något nu. Dessutom är det fredag, och fredag är godisdag på jobbet - vilket innebär att jag kommer frestas av stora skålar med godis i lunchrummet. (Bra att jag inte har någon rast). Mellanmål är alltså det enda rätta. :) Man mår ju bra av att äta om man äter rätt. Fil och en frukt kanske blir lagom. :)

Ha en trevlig fredagskväll! :)

Jag proppade i mig godis inatt...

...trodde jag när jag hade vaknat. Drömde nämligen att jag proppade i mig en massa godis. Det var en kompis till mig som blev vegetarian, och då brukade hon ha kött-drömmar, där hon drömde att hon åt massor med kött, för att sedan vakna upp i panik. Jag har haft godisdrömmar förr och är alltid lika glad när jag vaknar och inser att det inte har hänt. Till och med i drömmen hade jag ju lite panik för jag visste att jag inte borde äta så mycket godis. Knäppt! :)

Hemmagjord pizza

Har haft lite myskväll med Micke här hemma framför tv:n. Han köpte pizza, och då blev jag också sugen på det! Så jag gjorde en hemmagjord. :) Jag gjorde 1/8 grahamssconesdeg (perfekt mängd!), och så bakade jag ut den tunnt på en plåt. Sen så hade jag på tomatsås, skinka, lite fetaost, ganska precis 1 tsk pesto (jag skrapade ut det sista ur burken;)), och lättost. Blev lite drygt 500 kcal, och det var det värt. Det var den godaste pizzan jag har ätit på länge! Hur god som helst verkligen. Det smakade inte konstigt att det var grahamsdeg heller, det var bara gott.


Lika bra att jag gjorde en egen pizza, och inte bara för kaloriernas skull. Får nog vara lite snål nu. :P Jag ska betala skoinläggen (1500 kr), linser+årsavgift för synundersökning (1900 kr), och två böcker till nästa kurs (560 kr) vilket blir 3960 kr. Ganska stor del av mitt bankkonto. :P Men jag behöver iofs inte direkt köpa något mer just nu heller. Förutom nya träningsskor och en ny sportbehå, för jag tror att jag ska investera i det. Det är ju verkligen något jag behöver, och något jag har behövt länge. Då är det bättre att dra in på annat som att äta ute, kläder som jag inte behöver egentligen o.s.v. Får bli efter februarilönen. :)

Nu ska jag göra mig iordning och lägga mig, blir en lång dag imorgon.

Innan ugnen (kanske inte den rundaste pizza jag har sett)


Efter ugnen - Ser den inte supersmaskig ut?


Halsont

Baaaaajs! Jag har officiellt ont i halsen, och det har bara blivit värre över dagen, vilket innebär: morgondagens träning inställd. :( Nu kommer jag ju inte kunna klara av veckans mål. Om halsen är bra till på söndag så att jag kan träna då så ska jag köra dubbelt så hårt så att det nästan gills som två pass. :)

Micke bestämde sig för att han skulle ha godis-kväll ikväll, så han har köpt både lösgodis och chips. Nu får jag använda mig av min viljestyrka. ;) Om det blir olidligt så har jag min mörka choklad, min pepsi max och mina 5 kcal-Extra drops, så det ska nog gå bra. Jag får alltid lite extra styrka av Biggest loser också. (Nej, jag kommer inte sluta tjata om det programmet förrän säsongen är slut. I'm hooked).

Jobbet ringde idag och frågade om jag kunde jobba imorgon. Pulsen höjdes lite, för även om jag verkligen vill jobba extra nu så har jag ju mycket att plugga inför tentan. Som tur var hade de ett extrapass 16.30-20.45! Det passar ju perfekt. De visar ändå inte Biggest Loser på fredagar så det är lugnt. (Obs! Ironi).

Jag ska sitta i tysta läsesalen hela dagen imorgon (fram tills jag ska jobba), för den är verkligen grym. Det går mycket bättre att plugga där märkte jag idag. Satt där ca 2 timmar men jag fick nästan mer gjort än en hel dags plugg hemma... Vilket innebär att en hel dags plugg i tysta läsesalen borde vara väääldigt bra.

Torsdag

God morgon!

Sitter och äter min näringsberäknade frukost. Jag försöker ju äta i genomsnitt ca 1600 kcal/dag, så jag satsar alltså på ca 400 kcal till frukosten. Som tur var blev det precis det, eller 402 kcal om man ska vara exakt. :P

Både idag och igår har jag haft lite ont i halsen när jag vaknade, men igår gick det över och jag hoppas att det gör det idag också. Det hör inte alls till mina planer att ha ont i halsen nu, för då kan jag ju inte träna.

Dagen ser ut såhär: Först är det föreläsning fram till tolv, och sen efter lunchen ska jag stanna i skolan och plugga fram tills jag ska till optikern vid tre. Sen åker jag hem och pluggar hårt fram till Biggest Loser. (Nej jag är inte det minsta besatt av det programmet). Jag skulle vilja att dagarna var några timmar längre så att jag hann med lite mer. Jag borde bli mycket bättre på att plugga på kvällen, men jag tappar helt enkelt koncentrationen. Hur som helst fungerar koffeintabletterna bra, det enda negativa är att jag kan få lite hjärtklappning, men det är knappt att jag märker det.

I ♥ Grape


Super Size Me

Efter min vanliga dos av Biggest Loser så tänkte jag titta på Landet brunsås, som alla pratar om. Fick dock ett sms som avslöjade att de visade Super size me på fyran, och jag blev mer sugen på det. :)

Det är faktiskt lite intressant att kolla på det, och se hur t.ex. drickastorleken har ändrats... Men jag tycker väl att de lägger lite väl stor energi på att kritisera just McDonalds, det finns ju faktiskt många andra snabbmatskedjor, och det är ju inte som att deras mat är nyttigare. Fast det är klart, McDonalds är ju störst.

Sjukt att barnen i skolan som de visade fick ta pommes frites och godis till maten. De skulle nog tycka att den svenska skolmaten är väldigt tråkig. :P I min högstadieskola sålde de inte ens godis i kafeterian, och det var nog lika bra. Nu var vi åtminstånde tvungna att en stund för att komma till macken och köpa sådant. ;) Nej men det är klart att det hade blivit mycket mer godis om man hade kunnat köpa det i skolan.

Kanske får bli ett framtida projekt att se till att skolmaten här inte blir likadan som den i USA. :)

För att lämna det ämnet: Upptäcker att jag verkligen tycker att det är kul med träningen nu, tränade ju förut idag och jag ser fram emot träningen på fredag förmiddag. Vill köra ännu hårdare då! :) Det känns som att om jag vilar en stund efter springturen så skulle jag säkert kunna springa ett tag till. Sen blev jag peppad av att våga gå in i lösa vikter-avdelningen också. Kändes som mer "riktig" styrketräning. :P

Bild lånad från www.discshop.se


Träning # 2

Väldigt dålig uppdatering idag för att vara jag. Efter skolan träffade jag Julia. Vi åt lunch och sen gick vi till gymmet (och där mötte vi även Åse!). Idag blev det 10 minuter uppvärmning på crosstrainern, styrketräning, ca 8 min på crosstrainern igen (medan jag köade till ett löpband) och sen 2 km på löpbandet! :)

Styrketräningen var kul idag, för jag testade lite nya övningar och vi gick in i den "läskiga" avdelningen där de har de lösa vikterna. Det var faktiskt roligare där. :) Ska nog testa att gå dit nästa gång också. Idag blev det mage, rygg, biceps, triceps, axlar och ett par benövningar. Jag brukar ju inte träna benen alls vid styrkedelen.

Sen körde jag som sagt 2 km på löpbandet, och jag slog förra tiden! 14:55 blev det den här gången, trots att jag tränade benen och körde en extra stund på crosstrainern innan. :) (15:13 var tiden senast). Nästa gång får det bli ännu bättre. :P

Jag åt bara halva lunchen innan träningen idag. Dels vill jag inte ha en stor portion skvalpande i magen, och sen så är det ju bra att undvika att äta ett extra mål mat nu när jag vill gå ner i vikt. (Jag måste ju hur som helst äta ett återhämtningsmål efter träningen). Meningen är ju att träningen ska göra det lättare att gå ner. Så jag ska helt enkelt äta andra halvan nu. :)

Träningen pågick längre än vad jag hade trott, så nu får det bli riktig disciplin med pluggandet idag.

Libanesisk linssoppa

Jag fick avsluta studierna en stund innan Biggest Loser ikväll för att kunna göra middag. (Var så hungrig!) Jag gjorde en linssoppa! Jag hittade receptet i Vår kokbok, och här är det:

Libanesisk Linssoppa

2 gula lökar
2 potatisar
4 vitlöksklyftor
3 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
1 ½ liter vatten
1 citron (saft)
1-2 tsk malen spiskummin
1 krm cayennepeppar
salt, peppar
ev. hackad persilja

Skala och skär lök och potatis i mindre bitar. Skala och skiva löken tunt. Lägg linser, potatis, lök, vitlök och buljong i en katrull. Häll på vattnet och koka i 20 minuter under lock på svag värme. Mixa soppan om du vill ha en jämnare konsistens.
Smaksätt med pressad citron, spiskummin, cayennepeppar, salt och peppar. Strö ev. över hackad persilja.


Det är ju en riktig bantarsoppa, ca 220 kcal/portion, så jag åt en macka till för att få en mer fullständig måltid. :) Det var kanske inte den mest spännande soppa jag någonsin har ätit, men den var ändå god. Dessutom är den ju både nyttig och väldigt billig och då kanske man kan stå ut med att det inte är gourmet-mat. ;) Jag ska i alla fall göra den igen någon gång. :)

Jag passade även på att göra lite kanelapelsin till efterrätt. :) (Apelsin i bitar som blandas med kanel och ställs in i kylen några timmar). Jag var lite crazy idag och tog på kardemumma också. Perfekt mellanmål. :)

Just nu känns det väldigt kul det här med att röra på sig och äta bra! Jag blev ju lite ledsen imorse förstås, men det är okej. Jag känner mig i alla fall jättepeppad nu och jag ser fram emot att få gå till gymmet imorgon. :) Jag ska slå den förra tiden på 2 km, no problemo.


Den ser inte så jätterolig ut direkt, men den var mumsig

 

Ett passande snack till Biggest Loser


Dagens inköp

Vårt fruktlager hade nått en pinsamt låg nivå, så jag gick till affären och handlade lite... Bananer, äpplen, apelsiner och en grapefrukt blev det. Grapen är god nu. :) Det blir så dyrt att inte ha frukt hemma eftersom att de kostar 7 kr styck på medicinareberget, och det är ju asdyrt. Ska ta med banan hemifrån imorgon, och jag funderar på att dessutom ta med te i en termos. Speciellt nu när Josefin var så duktig och tog med kaffe hemifrån. :)

Det är ju 1 ½ vecka kvar till tentan nu och det är mycket som ska läsas tills dess. Jag har varit jättetrött när jag har kommit hem de senaste dagarna, när jag har tagit fram boken och satt mig vid skrivbordet så har jag i princip somnat. Passade därför på att ta en liten tur till apoteket och köpa något som jag aldrig har provat: Koffeintabletter. Det fungerar ju för Ena så jag tänkte testa det jag med. :) Hoppas att det visar sig på tentaresultatet. :)

Jaha, det var den plugg-pausen. Dags att fortsätta. :)

Nu kan jag göra en smoothie med banan i imorgon. Mättar nog lite bättre. :)


En tablett motsvarar tydligen 1 kopp kaffe, så det var ju inte farligt alls tyckte jag. En del säger ju att de motsvarar 12 koppar typ. :)


Köpte sådana här på apoteket. Räknade ut att en tablett innehåller ca 5 kcal, så det känns okej att ta en när jag blir väldigt sötsugen...


Veckans resultat

Veckans resultat är: minus 0,1 kg (totalt -3,2 kg)

Ja det var ju inte så lyckat kanske. Blev lite morgondeppig sådär. Försöker tänka att jag ändå rör mig mer och äter bättre, så hur som helst så är jag mer hälsosam, även om det inte blev något resultat den här veckan. (För -0,1 kg kan ju ses som att jag har varit viktstabil). Men ni vet väl vad det här innebär? Jag får lägga i en högre växel som en del säger så käckt. Jag har t.ex. näringsberäknat min frukost nu så att den innehåller lagom med energi. :) Nästa vecka kommer det bli bättre! Dessutom har jag ju faktiskt gått ner lite drygt 3 kg och det är ju kul i alla fall. :) Bara att kämpa på.


Hamburgare med lite Biggest loser vid sidan

Ikväll har Micke ett par kompisar här och de bestämde sig för att göra hamburgare med klyftpotatis. Jag gjorde en hamburgare jag med, men hoppade över potatisen för jag tänkte att det räckte med energin från en burgare. :P Vi hade sån där amerikansk dressing som det är jättemycket fett i, men jag hoppade den och blandade turkisk yoghurt med sweet chilisås till dressing istället. Jag hade även sallad, lök, ketchup och en skiva ost på den. Det var tyvärr vitt bröd, hade väl varit bra med lite grövre kanske... Men annars känns det helt okej med en hamburgare om man inte har några pommes frites till. (Och skippar den feta dressingen som jag gjorde).

Jag kollade på tv hela 2 timmar ikväll, först var det Biggest loser (jag kan inte leva utan det längre), och sen var det Outsiders. Jag brukar aldrig kolla på Outsiders, oftast så tycker jag att det är ett väldigt dåligt och pinsamt program, men idag var det lite spännande för det handlade om fettskräck... Det var en tjej med som hade fobi för feta människor. Snacka om handikapp i dagens samhälle. :P Det var även med en bodybuilder-tjej, som bantade ner sig till en fettprocent på 6 %. Verkligen inte snyggt någonstans enligt mig, men bara hon är nöjd så. :P

ps. Nu jag jag fixat så att det finns kategorier för veckans resultat, veckans mål och recept. Fler kategorier kan dyka upp. :) ds.


Haha, den ser helt gigantisk ut, men det beror på att den ligger på en liten assiett. ;)


Veckans mål

Det var lite spännande det här med inläggen till skorna. Jag fick ligga på magen på en brits, med fötterna utstickande, och så gjorde hon gipsavgjutningar av dem. Jag fick en tid nästa vecka då jag ska komma tillbaka och så ska jag få de färdiga inläggen, efter att de har finjusterats. :) Jag kan även skaffa fler inlägg sen om jag vill ha i flera olika skor, och då kostar de 1000 kr istället för 1500 som det här första paret kostar. Det går såklart att flytta dem mellan olika skor, men det är ju lite mer omständigt och dessutom så håller de längre om man har flera olika.

 

Det är ju måndag idag, och måndag betyder ett nytt veckans mål. Denna veckas mål är: Träna 4 gånger. Jag tränade ju idag, och så blir det dessutom onsdag, fredag och söndag. Jag funderade på att ha ett mål som hade något att göra med att promenera, men det är så fruktansvärt tråkigt att vara ute och gå när det är halkigt och kallt så det kändes inte alls kul.

 

Förra veckans mål var ju att öka vardagsmotionen och det har jag lyckats riktigt bra med! :) Jag ska såklart fortsätta att tänka på det, för det är ju alltid viktigt. :)

 

Nu är det bara att ta fram böckerna och börja plugga...

 

Veckans mål


Löpband

Egentligen hade jag inte tänkt träna idag, för jag trodde inte att jag skulle hinna. Men jag upptäckte att jag skulle till bekväma skor (där jag ska fixa inlägg till skorna) klockan fyra och inte tre, och eftersom att Åse skulle träna så hängde jag på! :) Det var kul att ha en träningskompis med sig också!

Idag blev det uppvärmning på crosstrainern 10 minuter, sen styrketräning (armar, mage och rygg), och sedan konditionsträning. Jag körde löpbandet idag igen, och ställde in bandet på 2 km. Jag tänkte att jag skulle ta som mål att bli snabbare och snabbare på 2 km, men jag trodde inte att jag skulle orka springa hela tiden, men det gjorde jag! 15:13 tog det. :P Kände mig hur stolt som helst efteråt! :) Nästa gång ska jag göra det snabbare.

Nu ska jag duscha och sen åka till bekväma skor, ska bli spännande att se hur man gör ett inlägg. :) (Eller snarare; hur man gör när någon annan ska göra ett inlägg åt en).

Inkompetens någon?

Sitter här och äter frukost och läser ett nummer av Hälsa. De har en artikel om nagelvård, och vad man ska göra mot naglar som skivar sig. I texten står det "Ät mycket avokado som är en bra D-vitaminkälla". Que? Sa jag då. Skickade iväg ett mail för att rätta människan. (Vilket jag faktiskt aldrig har gjort tidigare). ;) Det finns ju inget D-vitamin alls i avokado, så hur kan det vara en bra källa? :P

Nej, nu är det dags att starta en ny vecka! :)

RSS 2.0