Tågresa

Det är skönt att vara hemma och sitta i sängen nu. Tågresan var ca 30 min försenad, och det var ett väldigt bra resultat med tanke på att det från början var 40 min sent och vi kanske skulle få åka buss från Trollhättan. Dessutom så fanns inte min plats med på tåget. Jag hade plats 79 vagn 15, men när jag kommer fram till vagn 15 så ser jag att de har bytt ut den vanliga vagnen mot en med sovkupé. Kul. Fick alltså sitta i en sån där soffa som man kan göra om till en säng, och den var otroligt obekväm. Fick ont i nacken direkt. Som tur var fanns det en vagn med obokade platser, och där fick jag tag på en bra plats, så allt blev bra till slut. :)

När jag kom hem fanns det mat som väntade på mig, Micke hade lagat en god lammrätt med stekt potatis och ratatouille. Det var jättegott!

Som sagt så fyllde mamma 58 år idag! Vi fick en god middag med lövbiff med färskost inlindat i, och till det var det ugnsstekt potatis och morötter samt haricots verts. Efteråt var det chokladkaka men jag hoppade den och tog 2 bitar mörk choklad till mitt te.

Nu är det banne mig dags att sova, är hur trött som helst. God natt!

Födelsedagsbarnet



Vaniljdessert

Igår tittade jag och mamma på Australia. Vi gjorde lite filmtilltugg; fruktsallad. Till salladen åt vi en vaniljdessert från alpro soya, den var riktigt god! En burk innehöll 100 kcal, så den kan ju vara ett bra alternativ till annan dessert någon gång. I fruktsalladen hade jag mango, ananas, kiwi, apelsin och äpple. Det är ju hur gott som helst med färsk ananas och mango. :)

Idag fyller mamma 58 år! Jag inledde dagen med en tur på mammas och pappas motionscykel, så nu är jag laddad inför födelsedagsmiddag. ;) Jag körde intervaller, och det var som vanligt väldigt jobbigt. Jag har hört att intervallträning ska vara väldigt effektivt, och jag hoppas att det stämmer. :P

Fruktsallad med en bit 70 % choklad och vaniljdessert

 


Shopping

Nu har vi varit på stan några timmar! :) Jag fick några extra vuxenpoäng idag, för jag köpte sådana där skor som är bra för fötterna - istället för att bara köpa snygga skor. Men jag tycker att de var både snygga och bra. :P Jag har en tid på Bekväma skor i Göteborg på måndag, jag ska skaffa inlägg till skorna där (jag går ju så snett med fötterna). En annan sån där fot-människa jag pratade med sa att inläggen hjälper i dåliga skor också, men för att de ska hålla så länge som möjligt och för att de ska ha så bra effekt som möjligt så ska jag ha stadiga bra skor. Så det var lika bra att investera i det nu när det var rea. :)

Gick även lite bananas inne på gina tricot (gillar att de har bytt modell för övrigt, det var verkligen på tiden), så nu har jag bestämt att jag inte får köpa mer på gina på ett tag. ;) Men jag hittar ju alltid kläder där som passar bra och så är de så billiga. Perfekt liksom. :P

Nu blir det nästan en klädblogg med alla dessa inköps-bilder som kommer längre ner, så jag får klämma in en mat-kommentar också. ;) Vi åt lunch på Pitchers, och de har väldigt goda hamburgare. Jag och mamma tog den nyttigare hamburgaren med haloumiost och tzatsiki, och till den tog vi sallad istället för pommes frites. Måltidsdrycken var vatten. :)

Mina "bra" skor. Hoppas förresten att jag inte lyckades köpa likadana som Madde har, men det var 50 % så jag var tvungen att slå till när jag hade chansen!

En ljusblå tunika och en "skinn"-jacka

En "vanlig" skjorta, ett blommigt linne och en jeans-skjorta! :) Om det inte var någon som märkte det så är jag inne i en blå period nu. :P (Vilket var jobbigt innan eftersom att jag knappt hade några blå kläder).

Mamma på Pitchers

Den nyttigare hamburgare

En liten extrabild - mamma och pappa bor här och jag bodde här ca 2,5 år!


Spelkvällen

Igår var det ju spelkväll! Det var inte den nyttigaste kvällen jag har varit med om i mitt liv, och det fick jag betala för nu på morgonen! Jag mådde jättedåligt när jag vaknade. (Och ändå åt jag inte så mycket godis som jag har gjort andra gånger!) Nu gäller det bara att minnas det nästa gång jag blir sötsugen. ;)

Jag vann inte ett enda av spelen den här gången, men jag kom tvåa i alla spel om jag minns rätt. Hur som helst så spelar det ingen roll, för det är själva spelandet som är roligt när jag spelar de här spelen. Vinner man på slutet så är det mest en kul bonus. :) Den här typen av spel är så roliga; många bitar, många regler och mycket logiskt tänkande. :) På bilderna är två av mina favoritspel. :)

Nu på morgonen åt jag en portion med fil med havrefras, och det kändes verkligen skönt för magen att få äta något mer normalt, som medicin nästan. Nu känner jag mig laddad inför en dag på stan med mamma!


Kingsburg


Small World


Karlstad!

Nu sitter jag i mammas och pappas kök!

Tågresan gick bra, men jag var hungrig redan när vi stod på stationen i Göteborg. Jag tog den gulaste bananen de hade på pressbyrån, men skalet var ungefär som trä och bananen var hård. Ingen hit - så jag fick vara hungrig! Men det gick rätt bra. :P Däremot blev det inget pluggande, förutom 15 minuter när vi stod still på stationen. Så fort vi startade så skakade det så mycket att jag inte kunde skriva, och jag blir ju så lätt åksjuk.

Hur som helst så lagade jag och mamma en god och nyttig thai-rätt när vi kom hem, och hon har köpt en massa frukt så det blir lättare att äta nyttigt. :) Det onyttiga blir ikväll när jag ska äta godis, för jag har bestämt mig för att det får bli ikväll, inte imorgon. :)

Förresten så hade jag hela 9 besökare igår! Rekord! Jag får snart storhetsvansinne! ;)

Dessa söta tåstumpor hade tydligen mormor köpt men aldrig använt, och hon tänkte att det kunde vara något för mig. Tycker att de är jättesöta. Det gulligaste är att katten och katt-tassarna är halkskydd, så det där är undersidan av strumporna. Sockeplast typ. Hahaha! :)

Mamma har laddat upp inför en nyttig helg


Hurt-bulle

07.12 loggade jag in på friskis, kände mig nästan lite väl hurtig när jag kom gående med träningsväskan så tidigt. ;) Idag blev det 10 min uppvärmning på crosstrainern, sen styrketräning (framför allt rygg och mage), sen joggade jag 10 minuter, (ja, JAG joggade 10 minuter), och sen crosstrainern i 10 min. Jag är ju verkligen ingen jogg-människa, men jag tänkte att lite variation är ju bara positivt. 1,2 km på löpbandet blev det! Antagligen betyder nog det att jag sprang väldigt långsamt, men jag är stolt ändå. :)

Hur som helst så förvånar det mig hur många som faktiskt tränar så tidigt. När jag kom in var det redan 10 pers där liksom. Jag trodde att jag skulle vara ensam nästan. ;)

Nu äter jag min frukost-smoothie gjord av banan, jordgubbar, mango, sojamjölk, havrekli och linfrön. Räknade ut att den innehåller ca 400 kcal, och det känns ju rätt lagom! Hoppas att den mättar fram till Karlstad. :) (Ska ta med frukot på tåget för säkerhets skull - jag vill inte stå där i bistron och vara panikhungrig och köpa en kanelbulle).

ps. Jag tror att detta hypokondrie-virus som går runt har kommit till mig till slut; jag kunde svära på att jag fick en släng av stabil angina pectoris när jag stod på crosstrainern imorse. ds.

Planering för helgen

Jag ♥ min nya bok! Den förklarar mycket bättre än läkemedelsboken. Den här boken känns ju som att den skulle fungera istället för en föreläsning om man skulle ha oturen att missa en, det gör inte läkemedelsboken tycker jag. För att man ska förstå den så måste man kunna lite innan. Det har gått väldigt bra att plugga idag. :) jag ska köra lite mer innan jag ska lägga mig, men först ska jag packa inför helgen.

Jag åker till Karlstad imorgon vid elva (efter ett pass i gymmet), och det är lika bra att bestämma nu hur helgen ska se ut rent matmässigt. Värmland är verkligen en mat-fälla för mig, så fort jag och Micke åker dit så äter vi sämre. Den här helgen är jag säker på att maten kommer bli nyttigare, för jag vet att mamma vill äta bra också. :) Jag har varit jättesugen på lösgodis nu i flera dagar, och jag har bestämt mig för att tillåta mig själv att äta det fredag eller lördag. Har ännu inte bestämt mig, spelkväll med godis eller filmkväll med godis? Hur som helst så kommer det inte bli en sån där crazy halvkilos-påse, utan en mer normal storlek.

Strategin är alltså att äta nyttigt men tillåta mig själv lite godis en av kvällarna. Jag tar med mig träningskläder för att kunna köra ett pass på motionscykeln på söndag också. :)

Alright, dags att ta tag i det sista med packningen. Det gäller att ha allt färdigt imorgon så att det inte blir stressigt att hinna träna. Efter biggest loser ikväll är jag extra peppad att köra hårt imorgon! :)

Mer vardagsmotion

Hemma! Efter föreläsningen gick jag till SF-bokhandeln och köpte en spelexpansion som Mattias hade bett mig att köpa. Jag hoppas på att få testa det imorgon kväll! :) Hur som helst så gick jag, och jag är säker på att om veckans mål inte hade varit att öka vardagsmotionen så hade jag tagit spårvagnen. Efter en snabb koll på jogg.se upptäckte jag att jag gick ca 4 km. Kanske inte jättelångt, men det tar lång tid att gå 4 km när vägen är en isbana. Jag fick skavsår på lilltån och var tvungen att hoppa på bussen vid valand på vägen hem. Men jag gjorde så gott jag kunde för att gå så långt som möjligt. :)

Idag har min bok kommit! Blev direkt sugen på att plugga, för att se om den är något att ha. :P Ska göra det så fort jag har ätit upp lunchen. :)

Bok och spelexpansion


No more linfröolja

God morgon!

Sitter här med min smoothie, och kommer på att linfröolja inte var en särskillt bra idé. Det här är andra gången jag testar att ha i en halv tsk linfröolja i min smoothie (det ska ju vara så mycket fleromättat fett i den), och första gången tyckte jag inte att det smakade/kändes konstigt. Men den här gången smakar det väldigt mycket linfröolja, och det känns som att jag har en olje-beläggning i halsen. Ska inte göra om detta. ;)

Slapp eftermiddag

Eftermiddagen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag skulle ju börja plugga direkt efter lunchen, och det gjorde jag. Men jag höll på att somna hela tiden, så jag la mig och vilade en stund. Sen kom jag liksom inte igång igen. Det blev matlagning och slösurfning bl.a. Väldigt störande! Nu har jag i alla fall pluggat en timme och ska köra på tills det är dags för biggest loser om 1,5 timme.

 

När det gäller dagens lunch så kan jag bara säga; knäppt recept. Det var en pastasås med gravad lax i, men när jag kollade närmre på receptet så såg jag att det skulle vara hackad smörgåsgurka, och det var bara konstigt. Ingen direkt hit, men nu vet jag det. :) Det är ändå kul att testa nya rätter.

 

Kände mig lite dålig förut förresten. Jag fick ett sådant sjukt sötsug, och jag försökte dämpa det på flera olika sätt:

  • Total-ignorera - Fungerade inte alls, det blev bara värre
  • Ät en frukt - Hjälpte ungefär tills frukten var slut
  • Drick vatten - Nej, hjälpte inte det minsta.
  • En bit 72 % choklad - Yes!
Så jag tog en bit mörk choklad, och kände mig dum efteråt som inte bara hade motstått. Sen skämdes jag över mig själv som kände mig dum över en chokladbit. Herregud.

 

Konstig mat


Morgonträning och caféfrukost

Ställde klockan på sju idag, och började med att gå till gymmet. Det märktes att jag inte hade samma ork när jag inte hade ätit innan, men det gick ändå bra. :) Skönt att vara på gymmet när det är så få där.

Efter träningen (och en dusch), gick jag och Micke ner till västra hamngatan och åt frukost på La Croissant. De har frukostmeny där, jag köpte lilla frukosten som bestod av yoghurt, baguette med ost, juice och te. Det var väldigt snålt med yoghurt (bara ett pyttelitet glas), och vi tyckte över lag bättre om frukosten på det andra cafét vi var på i fredags, men det var ändå mysigt att sitta där tillsammans. :)

När vi hade ätit gick jag till 4-gott och sen till feskarbröderna. Morfar ringde nämligen mig i måndags och gjorde en beställning på lindtkulor som de säger i lösvikt på 4-gott... Jag var alltså där och köpte lindtkulor för 100 kr, fick en hel påse! Jag fick verkligen behärska mig när jag var där inne. Det var väldigt lockande att köpa några geisha-bitar att ha när jag skulle vänta på bussen, men jag struntade i det. Insåg att jag skulle ångra mig i efterhand. Sen gick jag som sagt till feskarbröderna och där köpte jag strömmingfilé. Ikväll blir det strömmingslåda till middag. :)

Nu har jag varit duktig på förmiddagen, både tränat och gått mycket, och tagit hand om ett par ärenden. Nu planerar jag att stanna inne resten av dagen. (Med det här skitvädret blir man inte sugen på utomhusaktiviteter direkt!) :) Dags att plugga!

Frukost på La Croissant

 

Massor med Lindtkulor


Godis åt folket

Börjar känna mig som en sjuk blogg-nörd nu som uppdaterar så många gånger, men skit samma, jag ville skriva om en grej nu. Jag läser en bok som jag fick i julklapp; Godis åt folket, heter den. Den handlar om hur Sverige blev ett sådant godisland... Vi har högst godiskonsumtion i världen! 17 kg per person och år. (år 2007) Det blir ca 3,3 hg/vecka om jag har räknat rätt. Galet! Norge, Finland och Danmark finns också med i tio i topp-listan över godiskonsumtion i världen... Med godis menas choklad och sockerkonfektyr- vilket innebär att vi ju förutom de där 3,3 hg godis i veckan käkar chips och sådant också. De senaste 20 åren har konsumtionen ökat med nära 50 %... De skriver en hel del om Karamellkungen, och deras årsomsättning ökade från 700 000 till 150 miljoner mellan 1984 och 1994. Återigen; galet!

Jag har tänkt dra ner statistiken, ska äta mindre än 3,3 hg godis i veckan. ;) Är du på?

Filmen var förresten bra! Kanske inte det bästa jag har sett, men definitivt underhållande. Jag kan tänka mig att boken ät bättre. Ofta behöver jag "smälta" filmen några dagar för att bestämma mig för vad jag tycker om den. En del filmer växer när man har fått tänka på dem lite. Det var i alla fall mysigt att gå på bio, men det var ovant att Micke inte var med. Höll på att ta Åses och Saras händer hela tiden! :P

Intressant bok



Jag och Åse!


Sara och Josefin. Lite suddig bild bara, men ändå. :)


Ytterligare en kursbok

Satt och pluggade och kom fram till att jag ville köpa Invärtesmedicin trots allt. Jag skrev lista med för- och nackdelar:

Fördelar:
-Möjligt bättre resultat i kursen
-Kommer förhoppningsvis lära mig mer
-Bra med lärobok som inte är så inriktad mot farmakologer
-Bra att ha i framtiden som eget uppslagsverk
-Ser proffsigt ut med många kursböcker i bokhyllan
Nackdelar:
-Dyr

Man får ju inte vara dumsnål, så jag slog till.
Nu är det eftermiddagsfika (te och macka) innan jag ska till bion. Ska bli så kul att se Snabba Cash!

Invärtesmedicin (bild från adlibris)


Träningsnutrition

Hemma och håller på att äta lunch. :) Tog tid på hur lång tid det tog att gå till/från skolan, och det tog ca 20 min i bägge riktiningarna. 40 minuter promenad är ju bra!

Idag har jag skrivit upp mig på att jag vill lära träningsnutrition (vet inte det exakta namnet på kursen), i höst. Det är en kurs på 7,5 hp som ska läsas parallellt med det vi läser normalt, alltså bara en extrakurs. Samtidigt har jag även blivit sugen på att läsa psykologi, men det är väl dumt att ta på sig för mycket. :P Det är bara det att ibland känns det som att vi hade kunnat lära oss mycket mer på de här 3 åren om de bara kunde öka vår studietakt lite. Det känns t.ex. som att jag inte lärde mig något under hösten... :S Men jag tycker att träningsnutrition låter kul, dels för att det kan vara bra i framtiden när jag jobbar, men även för att lära sig för sin egen skull.

Hur som helst så tycker jag att kursen vi har nu är superspännande. Jag tycker att det är intressant att kunna lite om olika sjukdomar, och det känns dumt att inte ens veta vad t.ex. hjärtinfarkt är. (För nej, jag visste inte vad det var innan. Bara att det var dåligt). Idag fick vi lära oss om lungsjukdomar och jag blev extra glad över att Daniel har slutat röka! KOL är inte att leka med. Inte lungcancer heller. Men föreläsaren sa att om man slutar röka så har man efter 5 år halverat risken att få lungcancer, och efter 15 år har man samma risk som icke-rökare. :)

Nu: Sjukdomslära fram tills det är dags att gå till bion. :)


Veckans resultat

Veckans resultat är: minus 0,8 kg (Totalt -3,1)

Jag är väldigt nöjd, för jag var nästan orolig att jag inte hade gått ner alls - eller gått upp! Jag har ju skött maten, och varit och tränat 3 gånger, men jag tycker att jag har varit väldigt stilla de dagar jag inte har tränat. Det var det som var källan till veckans mål... :) Hur som helst så var detta en bra start på en bra dag. Ikväll blir det nämligen Snabba Cash med Josefin, Sara och Åse. :) Mys!

Fick för övrigt en chock när jag slog på telefonen imorse... Jag har ju en kalender på skrivbordet på mobilen, men den visar inte saker som är längre än en vecka fram... Så när jag slog på mobilen hade detta ploppat upp:

Suck... Om saker hade varit annorlunda hade jag hoppat upp och ner som en studsboll nu.
Sen varför jag har stavat Jackson med litet j är ett mysterium. :P


Auberginegryta med spenat

Det gick väldigt bra att plugga ikväll, men jag fick tyvärr avbryta tidigare än vad jag hade tänkt, blev hungrig och kunde inte vänta till efter klockan åtta med att börja laga maten! Ikväll blev det "Auberginegryta med spenat" från min indiska kokbok.

4 Personer

3 dl linser, gula eller röda
6 dl vatten
1 kanelstång
½ tsk salt
SÅS:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 röd chili
50 g smör
1 tsk curry
½ tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
½ tsk salt
3 dl kokosmjölk
½ påse babyspenat (à 80 g)
GARNERING:
koriander

GÖR SÅ HÄR:
1. Skölj linserna väl och koka dem i vattnet med kanelstången, delad i 2-3 bitar enligt anvisning på förpackningen.
2. Sås: Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Halvera och skär auberginen i skivor. Kärna ur och strimla chilin.
3. Fräs lök och vitlök i smör i ca 3 minuter. Tillsätt kryddor och salt och fräs 1-2 minuter.
4. Tillsätt kokosmjölk, aubergine och chili. Koka ca 5 min under lock. Tillsätt de kokta linserna och koka ytterligare 5 minuter. Smaka av.
5. Ta grytan från värmen och blanda i spenaten. Rör om tills spenaten mjuknar. Garnera med koriander.

Jag gjorde gjorde precis som i receptet med undantag för en sak; smöret. Jag hade inte i 50 gram smör, utan snarare ca 1 msk. (Fast margarin). Det kändes onödigt med så mycket margarin när jag försöker dra ner på kalorierna. :P Det blev i alla fall väldigt gott och det här kan jag tänka mig att laga igen. Jag har bara prövat två vegetariska rätter än så länge, men jag måste säga att jag tycker att de har mättat väldigt bra. :)

 

Det här ser så gott ut!

 

Den färdiga rätten! Den är godare än vad den ser ut. :)


Veckans mål

Nu är träningen klar. Det visade sig att det är öppet hus på friskis den här veckan, så jag var lite orolig för att det skulle vara alldeles för mycket folk, men det var rätt lugnt. Det var bara konditionsmaskinerna som var fulla hela tiden, men jag fick ändå tag i en crosstrainer direkt, och eftersom att jag var orolig för att inte få den igen om jag gick ifrån den så körde jag all kondition direkt. Idag blev det 10 min uppvärming (4 min mer än sist) + 15 min intervaller + ca 30 min styrketräning. Det gick väldigt bra, och jag var lika slut av intervallerna den här gången. :P När det gäller styrketräningen så tränade jag bara överkroppen idag också. Det är ju bålen som är mitt problemområde, så jag vill koncentrera mig på det ett tag (och så kör jag några armövningar dessutom), och benen får ju ändå lite träning när jag konditionstränar. :)

Något jag tycker är svårt är det här med mat efter träningen. Allra helst vill jag träna innan lunch/middag så att det blir återhämtningsmålet, men det är inte alltid det går. Idag blev det ett päron, en finn crisp med ost och vatten till mellanmål efter träningen. Tänkte att det ger ju lite protein och kolhydrater i alla fall. :P

En sak som jag börjar med den här veckan är Veckans mål! Nu har ju min personliga almanacka börjat gälla, och jag har ju en ruta med veckans mål i den, så det passar perfekt. Ibland kommer det vara konkreta mål och ibland lite mer luddiga. Den här veckan är det nog aningen mer luddigt: "Öka vardagsmotionen". Jag känner att jag behöver bli bättre på att gå istället för att ta buss o.s.v. (Det kanske inte låter så luddigt, men med konkret menar jag typ; träna 4 gånger).

Nu blir det plugg fram till klockan sju när det är biggest loser. :)

Bra eller dåligt?

Veckans mål. Det ser ut som att en 5-åring har skrivit det. :P


Måndag!

Så är det måndag igen! Det har varit en intressant förmiddag, och nu känner jag mig peppad för att få en produktiv eftermiddag/kväll också. :) Efter lunchen blir det träning och plugg. (Jag hoppar över step och kör gym istället).

Det var ju som sagt en intressant föresläsning, med bl.a. diabetes och fetma som ämnen... Detta är några av de saker som förknippas med fetma:
  • Hypertoni
  • Ischemisk hjärtsjukdom
  • Hjärtsvikt
  • Stroke
  • Diabetes
  • Sömnapné
  • Gallsten
  • Fettlever
  • Inflammation i lever och pankreas
  • Prostatabesvär
  • Inkontinens
  • Infertilitet
  • Njursten
  • Cancer
Och detta är inte ens allt... Det vill man ju inte vara med om! Ska strax till gymmet och motverka det. :)

Matplanering

Nu är matplaneringen klar. Det blev lite speciellt den här veckan eftersom att jag inte ska äta något i Göteborg på fredag. Jag är lat ikväll också, orkar inte laga mat så det blir knorrs lasagnette ikväll (och ett par gånger till). Blir en del fisk den här veckan och det är ju kul. :) Veckans vegetariska finns med också såklart. :)

 

Matplanering för kommande vecka


Här är förresten receptet på Kyckling Szechuan med stekta nudlar som vi åt i fredags:

4-5 personer

900 g kycklingfilé
½ dl potatismjöl
2 tsk salt
2 msk rapsolja
GRÖNSAKER:
1 purjolök
1 burk skivade vattenkastanjer (ca 225 g)
150 g sockerärtor
1 röd paprika
2 msk rapsolja
½ tsk salt
SÅS:
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
4 tsk chiliolja
2 tsk sesamolja
2 ½ dk vatten
3 msk sojabönpasta
3 msk hoisinsås
1 msk sambal oelek
2 tsk potatismjöl
NUDLAR:
300 g tunna äggnudlar
1 msk rapsolja

GÖR SÅ HÄR:
1. Putsa och skär kycklingen i mindre bitar. Blanda potatismjöl och salt i en bunke. Tillsätt kycklingen och blanda väl. Ställ åt sidan.
2. Grönsaker: Ansa och strimla purjolöken grovt. Låt vattenkastanjerna rinna av. Skär sockerärtor och urkärnad paprika i mindre bitar.
3. Fräs purjolök, vattenkastanjer, sockerärtor och paprika i olja i ca 3 min. Krydda med salt. Lägg över i en traktörpanna.
4. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i de både oljesorterna i ca 2 min. Tillsätt vatten, sojabönpasta, hoisinsås och sambal oelek och låt koka ca 5 minuter. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och blanda i såsen. Koka upp.
5. Kyckling: Stek kycklingen i omgångar i oljan. Lägg den ovanpå grönsakerna. Rör ej om så behåller kycklingen sin frasighet.
6. Nudlar: Koka nudlarna i lättsaltat vatten enligt anvisning på paketet. Låt dem rinna av väl. Stek i olja 2-3 min. Vänd på dem med hjälp av ett stort lock. Stek ytterligare 2 minuter.
7. Värm grönsaker och kyckling. Lägg nudlarna på ett serveringsfat med kyckling och grönsaker ovanpå. Värm och ringla såsen över. Servera genast.


Vi fick inte tag på tunna äggnudlar - så vi tog tunna risnudlar istället. Gör inte det - ta hellre tjocka äggnudlar. :)

Träningsplanering

Matplaneringen gick lite segt idag, vi har lite brist på tillfällen att laga mat. Men den ska bli klar lite senare. :) Träningsplaneringen är i alla fall färdig:

Måndag: step 18:30 eller gym
Onsdag: Morgonträning på gymmet (schemafri dag)
Fredag: Morgonträning på gymmet om jag känner att jag hinner innan tåget till Karlstad går.

Jag märker ju på onsdagen om jag kommer hinna på fredagen, och om jag inte gör det så ska jag träna i gymmet på torsdagen istället. :) I helgen kommer det allt bli någon promenad eller cykelpass på mammas och pappas träningscykel.

Jag tycker att det är lika bra att starta i en ganska lagom takt. Träning 3 gånger är ju verkligen inte för lite. När vanan har kommit in kanske jag vill dra upp det till 4 gånger/vecka, vi får se. :)

Just nu tycker jag att det känns roligt att träna själv i gymmet, så det kommer nog bli det kanske mycket ett tag. Man ska ju göra det som är kul. :)

Frulle-bulle

Det verkar som att det blir en ledig dag idag! Sov ut, och åt sen lite mysfrukost med Micke. Det är något speciellt med söndagsfrukost tycker jag. Vet inte vad. :P Kanske att det är skönt att inte ha någon tidspress. Det blev ingen smoothie idag, utan en mer "klassisk" frukost. Jag behöver något nytt smoothie-recept. Det är ju inte kul att äta samma varje dag. Jag har hört att det ska vara gott att byta ut bananen mot avokado. Kanske vore något. Ska fundera ut något bra recept. :)

Det var lite kul sen efter frukosten när jag skulle börja plugga. Micke tänkte också sitta vid köksbordet och sa "Ska vi dra på lite musik?", och jag svarade att jag inte ville det för jag var tvungen att verkligen kunna koncentrera mig. Sen sätter han sig med sin robot som han håller på och bygger, och sågar i någon platta. "Det där är inte så mycket bättre än musiken egentligen", sa jag, för det lät ju väldigt mycket. "Okej, men jag är alldeles strax klar!" svarade han. Sen skulle han ner i källaren och hämta något, och kommer tillbaka med en borr och börjar borra i en plastskiva här vid köksbordet. Vi kom fram till att det var lika bra att vara i olika rum. :)

Ska fortsätta med läkemedelsboken nu, och senare blir det mat- och träningsplanering inför den kommande veckan! :)

Söndagsfrukost (Obs! Vi har inte smutsiga dukar normalt sett. Det är nyutspillt te. :))



Frestelser

Nu är jag trött. Kom hem någon gång mellan halv nio och nio, kokade pasta och värmde köttfärssås från frysen. Sen myste jag och Micke i soffan och tittade på Sagan om ringen. Det var så längesen jag såg den så jag blev sugen på det. :P

Jobbdagen gick bra - tiden innan lunch gick mycket snabbare nu när jag inte var så hungrig. Magen började kurra lagom till matdags. :) Jag motstod godiset i lunchrummet, och det var tur att jag var förberedd. Det stod en hel kundkorg fylld med plopp där inne. (De hade gått ut i datum så de kunde ju inte säljas, men smakade säkert inte illa). Jag hade ju redan bestämt mig innan jag kom dit så det var inte så svårt att hålla mig därifrån. :) Det kanske blir jobb imorgon också. Jag sa till dem att jag kan jobba om någon blir sjuk, så vi får se om de ringer. Jag ska ställa in mig på det i alla fall. Om de gör det så är det ju toppen - mer pengar i februari. Om de å andra sidan inte ringer så är det toppen också - ledig mysdag och mycket gjort av pluggandet. :) Jag har ju gjort vad jag har kunnat i alla fall!

Jag köpte förresten med mig två stycken 100 g chokladkakor hem, en med 72 % kakao och en med mörk choklad och mintsmak. Det var nämligen specialpris på dem, 2 för 20 kr. När jag får ett sådant där sötsug att jag bara måste ha något sött så hjälper en bit mörk choklad - och det är ju mycket bättre än att sätta i sig en kladdkaka eller något sådant. Jag funderade länge innan jag köpte dem, för det kan ju bli så att jag blir mer sötsugen nu när jag vet att de ligger i skåpet. Men vi har faktiskt haft lite överbliven mörk choklad i skåpet den här veckan och det har ju gått bra. Vissa saker ska man verkligen inte ha hemma om man försöker gå ner i vikt, och det är ju personligt vad det kan vara. Det gäller att vara ärlig mot sig själv.

Detta kan inte jag ha liggande hemma utan att äta av det:

  • Mjölkchoklad
  • Öppnad förpackning av godis (typ never stop)
  • Kakor och bullar
  • lösgodis
Vilket innebär att om jag äter lösgodis en kväll så måste jag slänga bort det som blir över för att inte äta dagen efter. Och jag kan inte baka bullar och lägga in i frysen "utifall att man skulle få besök", för då äter jag det själv. (Alla som vill gå ner i vikt borde verkligen göra en sån där lista). Mörk choklad brukar gå bra för mig. :) Som jag har skrivit tidigare så har jag blivit väldigt sötsugen några gånger den här veckan, men när jag har blivit det så har jag inte gett efter direkt, utan tänkt efter. "Vill jag verkligen ha något sött nu?" har jag tänkt, och när man frågar sig den frågan så blir det inte så lockande sen.

Nu är det dags att sova. (Extra vuxenpoäng för att lägga sig innan tolv en lördag).

 

In case of emergency


God morgon!

Idag ska jag jobba! Laddar upp med en riktigt stor frukost, för min första rast ligger så pass sent att jag nästan alltid hinner bli illamående innan det är dags att äta. Därför blir det både smoothie och macka idag. Jag har dessutom haft i extra mycket bär i smoothien. :) Det brukar stå stora skålar med godis i lunchrummet, och det är nog lättare att undvika dem om jag ser till att äta ordentligt nu innan jobbet. Allt godis som samlas ihop läggs nämligen fram på fredagarna, för att det inte ska ligga godis framme hela veckan. (Det är ju bra egentligen - där jag jobbade förut låg det nästan alltid godis i lunchrummet). Men det brukar ju alltid finnas kvar på lördagen också, tyvärr. Målet för dagen blir att jag ska hålla mig borta från skålarna. :P

Ha en bra lördag! :)

ca 200 gram bär blev det i smoothien idag


Stor frukost


Godistraditioner

Filmen var ganska bra, lite småmysig sådär. Men det märktes att det var lite högre medelålder i salongen än vad det brukar vara... :) Jag hade lite biogodis idag igen. Ett par bitar mörk choklad och en 33 cl pepsi max. Det känns verkligen som att det hör till att ha något att äta på när man är på bio. Det är ju mycket traditioner som styr det här med maten. Hade jag inte ätit godis i tv-soffan när jag var liten så hade jag nog inte haft något behov av det nu heller. Jag får väl försöka skapa nya traditioner som är nyttigare. :)

Ikväll har jag och Micke gjort riktigt god mat! "Kyckling Szechuan med stekta nudlar" hette det, och receptet kommer från allt om mats kokboksserie smaker från hela världen (kina-boken). Det var gott och inte så svårt att göra heller. Det som är mindre bra med de här asiatiska recepten är att det är så mycket olja i! Men jag försöker skära ner på det och inte ta mer än vad som behövs. Man behöver ju inte 2 msk olja för att steka lite grönsaker i en teflonpanna. Jag orkar inte skriva receptet nu, men jag kan lägga upp det imorgon eller på söndag. (Jag rekommenderar det verkligen, vi ska laga det igen!). Det har varit en ganska lång (men rolig!) dag och jag är riktigt trött nu!

Jag tycker att det har gått väldigt bra med matplanering/matlagning den här veckan. Micke tycker inte att det är så roligt att laga mat varje dag, så inför nästa vecka ska vi planera in att laga minst två rätter åt gången. ;) Om vi gör det på ett bra sätt så att det passar bägge två så blir det nog mer hållbart i längden. Det ska ju inte kännas jobbigt. Idag när vi gick hem från bion så tänkte jag att det var bra att vi redan hade planerat vad vi skulle laga efteråt, annars hade vi säkert köpt pizza eller något annat onyttigt på vägen hem. :)


Det ser så fräscht ut med färska grönsaker :)


Såhär smarrigt blev det! Tyvärr blev inte nudlarna som vi hade tänkt. Jag råkade överkoka dem, så det blev mest en klibbig massa. Nästa gång ska vi ta äggnudlar (detta var risnudlar), och hellre koka lite för kort tid än för lång tid. :)

ngredienser

900 g kycklinglår, urbenade
0,5 dl potatismjöl
2 tsk salt
3 msk matolja

Sås:

2 dl szechuansås
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 dl vatten
2 tsk potatismjöl

Grönsaker:

300 g purjolök
1 burk vattenkastanjer, i skivor
150 g sockerärter
1 st röd paprika
1 st vitlöksklyftor, pressade
3 msk matolja
3 krm salt

Nudlar:

300 g äggnudlar, tunna
3 msk matolja

Tillagning

1. Dela kycklingköttet i mindre bitar. Blanda potatismjöl och salt i en bunke. Tillsätt kycklingen, blanda väl. Ställ åt sidan.
2. Grönsaker: Strimla purjolöken grovt. Skölj och låt vattenkastanjerna rinna av i durkslag. Skär sockerärter och paprika i mindre bitar.
3. Sås:Vispa ihop szechuansås, vitlök, vatten och potatismjöl i en liten kastrull. Ge såsen ett uppkok precis före servering.
4. Grönsaker: Fräs purjolök, vattenkastanjer, vitlök och sockerärter, hastigt var för sig, i 1 msk olja och 1 krm salt. Häll över i en traktörpanna. Fräs paprikan i torr, het stekpanna ett par minuter, under omrörning. Blanda den med resten av grönsakerna.
5. Kyckling: Hetta upp 1-2 msk matolja i en stekpanna. Stek kycklingen i omgångar på relativt god värme. Lägg den ovanpå grönsakerna, efter hand. Obs! Rör inte om, så behåller kycklingen sin frasighet.
6. Nudlar: Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg ner nudlarna i det kokande vattnet 2 minuter. Värm under tiden 1 1/2 msk matolja i en vid stekpanna. Låt nudlarna rinna av väl. Stek dem i oljan ett par minuter på medelgod värme. Ringla över resten av oljan. Vänd nudlarna med hjälp av ett stort lock. Stek ytterligare ett par minuter.
7. Servering: Värm grönsaker och kyckling. Lägg nudlarna på ett serveringsfat med kyckling och grönsaker ovanpå. Värm och ringla såsen över. Servera genast.


C-vitamin

Det rekommenderade intaget (RDI) av C-vitamin är 75 mg både för män och kvinnor. Här är 3 sätt att få i sig det:

ca 120 gram kiwi

ca 40 gram röd paprika

ca 140 gram apelsin


Obs! Alla vikter är ätbar del av frukten - skal på kiwi och apelsin gills inte. :) Något mindre bra källor till C-vitamin (fast nyttiga ur andra synvinklar naturligtvis), är äpple som man behöver äta ca 600 g av för att få i sig RDI eller banan som det krävs ca 800 g av. Om man tar bort skalet från äpplet så behövs ca 950 g istället.


Caféfrukost

Vilken förmiddag! :) Både jag och Micke har schemafritt idag, så vi tog det lugnt på morgonen, och sen gick vi till ett café och åt frukost. :) Cafét ligger på samma gata som vi bor på, men vi har inte varit där en enda gång sen vi flyttade in. Det var riktigt gott hur som helst. Vi köpte en varsin kycklingbaguette med grovt bröd, kyckling, sallad, grillad paprika, rödlök och färskost. Till det drack vi en varsin kopp grönt te med bärsmak. Mums!

Efter frukosten gick jag till gymmet och körde ett träningspass. Först 6 min uppvärmning på crosstrainern, sen stryrketräning. Jag tränade bara överkroppen idag, framför allt rygg och mage, men även armar. Efter styrkan körde jag 15 minuter intervaller på crosstrainern, och det var hur jobbigt som helst! Motståndet i de jobbiga etapperna ökade hela tiden, och när det var 5 min kvar var jag säker på att jag skulle spy om jag fortsatte. Men jag pushade mig själv och körde tills det var klart och efteråt var jag hur nöjd som helst! :)

Nu efter lunchen blir det plugga, plugga, plugga fram till ikväll när vi ska gå på bio. (It's complicated).

Micke äter baguette

Jag har min nya tröja på mig :)

De hade söta små blommor på borden. Vårkänsla! :)


Torsdag = Soppdag

Nu har jag pluggat en hel del. :) Fast jag tycker ändå inte att jag kommer så långt framåt i boken. Det tar ganska lång tid att läsa den. Jag funderar på att beställa en annan bok, "Invärtesmedicin", men den är så dyr. (570 kr). Vet inte om det är värt det riktigt. (Jag har ju ändå redan en bok). :S Hur som helst så är det givande att plugga. Jag blir peppad att leva hälsosammare även då, och med tanke på att jag just nu läser om hjärt-kärlsjukdomar så är det kanske inte så konstigt... :P Övervikt verkar vara en riskfaktor till allt. Man vill ju inte få en hjärtinfarkt när man blir gammal. Efter att ha läst så unnade jag mig lite skönhetsbehandling. Plockade ögonbrynen, la på en ansiktsmask och fixade naglarna. :) Det är trevligt att få belöning när man har varit duktig. ;)

Jag bakade ju bröd idag, och det blev lika gott som sist. :P Nybakat bröd är nog det absolut godaste som finns. (Med rätt pålägg naturligtvis). Köttfärssoppan blev också god. Den var extremt enkel att göra också. Nyttig är den dessutom. :)

Här är receptet:


3 st köttbuljongtärningar
1.5 l vatten
400 gram grovt rivna morötter
400 gram grovt rivna potatisar
125 gram grovt riven palsternacka
100 gram grovt riven rotselleri
200 gram finhackad gul lök
400 gram nötfärs 10 % fett
1 msk margarin
3 msk tomatpuré
2 msk finhackad bladpersilja

Koka upp buljong och vatten. Tillsätt rotfrukterna. Låt soppan koka i 10-15 minuter. Stek lök och köttfärs i margarin i en stekpanna. Låt köttfärsen få färg. Tillsätt det stekta och tomatpuré till soppan. Låt soppan koka i ytterligare någon minut. Strö över persilja. Servera med bröd.

 


Såhär ser det ut när jag pluggar. Måste alltid ha datorn på om jag vill kolla upp något konstigt ord. :)

Det såg i alla fall bra ut efteråt...

Jag fick äta middag ensam ikväll, Micke hade redan ätit sig mätt på gratis-mat på Chalmers. :P
Då är det trevligt att mysa till det med ljus och något bra att läsa. :)



Nutrition day

Idag har vi haft "nutrition day" i skolan. Det innebär att vi har varit ute på sjukhusen i grupper och delat ut enkäter till patienter... Det är en stor undersökning med massor med länder inblandade. Det syftar bl.a. till att öka medvetenheten hos personal och patienter. (Undervikt är ju ett stort problem inom sjukvården). Jag var rädd att vi skulle vara där hela dagen, och på vägen dit kändes det inte alls bra för jag hade inte koll på vad vi skulle göra riktigt. Jag har inget emot att göra den här typen av saker egentligen, det är alltid bra med erfarenheten, men det var så dålig info tyckte jag, och de på sjukhuset hade ju ingen riktig koll heller. Men hur som helst var vi klara redan klockan ett, så det kändes hur skönt som helst. :) På vägen hem gick jag in på rut m.fl. och köpte en tröja och ett par byxor... :P Jag gillar att unna mig saker när jag har gjort något jag tyckte var lite jobbigt. :)

Eftersom att jag fick så mycket mer tid över nu så passar jag på att baka bröd idag igen. Brödet jag bakade i lördags är snart slut, och det passar extra bra idag för ikväll ska vi äta köttfärssoppa. Det är ju så sjukt gott med nybakat bröd till soppa. :) Egentligen skulle det ha varit kyckling ikväll, men vi flyttade fram matplaneringen en dag. Vi hade så mycket mat i kylen igår att vi kände att vi inte skulle hinna med att äta allt. :P Det är ju lyxigt när det känns så. Tack vare den här matplaneringen kommer vi nog både äta nyttigare och spara pengar... :)

För övrigt går det förvånadsvärt bra det här med att äta nyttigt. Jag får ett väldigt sötsug efter måltider och på kvällen, men jag har lyckats ignorera det. Ingen choklad alltså. :) Men frukten går åt i alla fall. På tal om det ska jag ta ett päron och en kopp te nu innan jag börjar plugga. :P

Får vårkänslor av ljusa kläder :)


Kvällspepp!

Det var jättemysigt med fika. Kändes bra att inte äta något onyttigt bara för att vi skulle ses. :) Vi gjorde en stor fruktsallad, och de som ville fick chokladglass till. (Jag hoppade över det). Det var kul att träffa tjejerna ikväll, sitta och prata lite. :)

När jag kom hem hade jag fått en ny Fitness Magazine i brevlådan. Den ser jag fram emot att läsa innan jag ska sova ikväll. Jag tycker att det är en bra tidning, väldigt tränings-peppande. :) På tal om peppande så såg jag på biggest loser ikväll igen, och blev direkt sugen på att gå tillbaka till gymmet. :) Ska nog fortsätta med att följa det programmet.

Det kanske inte ser så aptitretande ut på bilden - men det var väldigt gott. :)


Peppande tidning!


 


En produktiv dag

Idag har jag "självstudier" på schemat. Skönt att kunna bestämma själv hur dagen ska läggas upp. :)
Här är min dag:

  • 07.30 Vaknar
  • 10.00 Tid på vårdcentralen
  • 11.45 Gymmet
  • 12.15 Lunch
  • 13.00 Plugga
  • 15.30 Hem till Åse på fika
Som det står på dagens schema så har jag varit på gymmet idag. Jag brukar inte träna inne på gymmet, utan gå på pass. Jag tycker att det är lite skrämmande med gymmet, (alla läskiga människor som antagligen tycker att jag gör heeelt fel på varje maskin). Men idag tog jag steget och kom iväg. Det var riktigt skönt att få gå runt och bestämma själv vad jag skulle träna och hur länge. Folk tittade inte ens konstigt på mig. :) Samtidigt var det en dum tid att träna, för tydligen är det många som gör det då. Att köa till maskinerna förstör ju upplevelsen lite. Ska tänka på det i framtiden och undvika lunch-passet.

Det ska bli jättekul att få träffa tjejerna utanför skolan sen. :) Alla skulle ta med någon frukt och så gör vi fruktsallad. Jag sa till innan att jag inte skulle vara intresserad av t.ex. semlor, men att de gärna fick äta; men så blev det fruktsallad och jag klagar inte över att det blir något nyttigt som jag också kan äta av. :)

Ett effektivt sätt att bli piggare på

Var lite seg i huvudet förut, och jag ville höja pulsen lite, så jag körde 30 min på dansmattorna! Väldigt effektivt, känner mig redan piggare och klarare i huvudet. :) Borde ha gjort det så fort jag kom hem från skolan egentligen, så hade mitt pluggande nog blivit mer effektivt.

Jag var på affären förut och fyllde på vårt fruktlager. Det är verkligen ett måste för att jag ska kunna hålla mig från chokladen när jag blir sötsugen. :P Det bästa är att ha många olika sorter också, då finns det ju nästan alltid något man är sugen på...

Schemat för resten av kvällen ser ut såhär:
  • Dusch
  • Kvällsmat (falukorv, potatismos och morötter)
  • Biggest loser på femman och annat kul. :)
Jag tycker att biggest loser är ett väldigt inspirerande program, man blir peppad när man ser hur de kämpar i programmet! :)

En mkt inbjudande fruktskål


Frukostproblem

En sak som jag tycker är väldigt jobbigt är att jag blir så extremt hungrig på förmiddagarna. Det spelar i princip ingen roll hur mycket jag äter till frukost, för vid elva (senast!) så låter magen som ett argt åskmoln. Jag har precis näringsberäknat min smoothie som jag äter ibland på morgonen, och den innehåller ca 300 kcal. Om jag satsar på att äta 1600 kcal/dag så ska ju frukosten gärna ligga på ca 400 kcal (25 % av det dagliga intaget). Jag skulle därför kunna öka på frukosten med lite mer... Men som sagt, jag vet att jag ändå kommer bli hungrig snabbt efter frukosten. Har alltid med mig en banan till skolan, och den går åt på förmiddagen. Ofta äter jag ytterligare en frukt, idag blev det både banan och äpple. Visst, det är ju bra med frukt, men jag skulle vilja ha en riktigt mättande frukost! Ett tag åt jag både havregrynsgröt och macka till frukost, men det var ju likadant då.

Ska testa att öka på mängden havrekli imorgon och se om det kan hjälpa. Lite extra fibrer att fylla ut magen med. :)

Veckans resultat

God morgon!

Har vägt mig nu på morgonen, och här kommer veckans resultat: minus 1 kg :) (totalt -2,3)

Det går alltid lite snabbare såhär i början, det är väl en del vätska och så som försvinner. Nu kommer det nog bli kämpigare! Mitt mål är att gå ner ca 0.5 kg i veckan.

Jag har haft lite funderingar på om jag borde skriva med veckans resultat i bloggen. Jag känner att det skapar lite stress hos mig, för jag vill inte bli tvungen att redovisa ett plus! Jag tänkte att det här ska ju ändå bara vara kul, det ska inte kännas jobbigt och jag ska inte känna mig pressad. Det viktigaste är ju att jag mår bra av att äta bättre och röra på mig. Men sen kom jag på att jag faktiskt vill ha med resultatet, för det är ju en morot också. Det gör inget om det skulle bli ett plus någon vecka, så länge det är minus på det stora hela. :)

Trött men nöjd :)




Panerad fisk och rotsakspytt! :)

Filmen var jättebra! :) Den rekommenderar jag starkt.

När vi kom hem började vi laga mat. Idag blev det stekt, panerad rödspetta med rotsakspytt. (Finns på recept.nu).
Egentligen är inte rödspätta min favoritfisk direkt, tycker att det kan smaka lite skumt, men det var gott ändå. Rotsakspytten var en hit! Jag var inte vrålhungrig nu eftersom att jag åt mackor till eftermiddagsfikat, men jag tog en lite mindre portion.

Fisk är superbra mat! Egentligen föredrar jag den feta fisken (som lax och strömming), eftersom att jag då får i mig de nyttiga essentiella fettsyrorna och ordentligt med D-vitamin. Men den här magra fisken är ju också väldigt bra mat; magert och proteinrikt!

Nu ska jag läsa på lite inför imorgon innan jag går och lägger mig. :)

Blandade ner citronsaft i matlagningsyoghurt och åt till.


Min personliga almanacka

Nu har jag varit på vårterminens första föreläsning! Känner mig egentligen mest förvirrad, för han som föreläste babblade på jättefort så det var svårt att hänga med... Men men, det går nog bra om jag läser i den gigantiska läkemedelsboken som vi fick. (Helt gratis!) :) När det gäller förra kursen så fick vi tentaresultaten redan idag, och jag fick 51 poäng av 53 möjliga. :) Är nöjd! :P

När jag kom hem låg min personliga almanacka i brevlådan! :) Är jättenöjd med den. Den är jättefin, och precis som jag hade tänkt mig! Vill fylla i den nu! Det ska jag faktiskt göra ganska snart också. Jag ska börja veckoplanera med träningen också, inte bara med maten. Sen får träningen vara helig och inget ska komma emellan. :) Jag måste säga att jag tycker att det är mycket jobbigare att komma igång med träning än att komma igång med nyttig mat. Det  tar emot lite att gå iväg just nu, så det känns som att det bästa är att tvinga iväg mig själv.

Nu är jag riktigt hungrig igen, men jag måste säga att jag höll mig mätt länge på den vegetariska curryn! Vi, (jag och Micke), ska alldeles strax ta eftermiddagsfika bestående av macka och frukt, och sen ska vi gå på bio och se Sherlock Holmes. Vi ska nämligen fira att det är en ny termin. För det är ju faktiskt kul att få börja på en ny kurs och ta fram ett helt nytt kollegieblock, och läsa en ny bok. :)

Beställ din egen på www.personligalmanacka.se

Såhär fin är den inuti. På på vänstersidan finns även "veckans mål".
Man fick välja färg på linjerna själv, och den lilla rutan bredvid
dagens träning är dagens jobb. :)

Min bibel de närmsta 4 veckorna


En bra start på dagen

God morgon!

Jag börjar återigen dagen med en smoothie. Den här gången gjord på banan, jordgubbar, havrekli, linfrön, kanel och mjölk. Det är så enkelt med smoothie om man tycker att det är jobbigt att äta frukost. Bara att dricka upp ju! Om man vill ha t.ex. havrekli eller havregryn eller något annat fiberrikt så är det bäst att ha extra mycket vätska i, annars blir den väldigt trögflytande.

Idag börjar en ny termin! Sjukdomslära är den första kursen vi ska läsa, och jag ser jättemycket fram emot det. Tycker att det låter väldigt spännande. :) Något som är bra med att skolan börjar förutom kurserna är att jag ska börja gå till och från skolan igen. Blir ca 40 min promenad totalt.

Dags att hoppa in i duschen! :)

Den ser så härlig ut innan man häller på mjölken :)


Vegetarisk Linscurry

Ikväll har vi lagat vegetarisk linscurry (som jag också ska ha som matlåda imorgon). Tanken är att vi ska laga minst en vegetarisk rätt i veckan. Både jag och Micke är dåliga på att äta vegetarisk mat, så det kan verkligen behövas! Både för miljön och för att vegetarisk mat oftast innehåller mindre mättat fett. :)

Det här receptet har jag fått från Allt om mats kokboksserie smaker från hela världen. Detta är ett recept från den indiska kokboken. :)

4 personer

4 mjöliga potatisar (ca 400 g)
1 gul lök
1-2 röda chili t.ex. spansk peppar
2 msk olivolja
2 msk curry
1 dl vatten
2 dl matyoghurt
2 burkar kokta linser (à ca 400 g)
1 påse babyspenat (80 g)

1. Skala potatis och lök. Tärna potatisen och hacka löken. Kärna ur och finhacka chilin.
2. Fräs potatis och lök i oljan i ca 2 minuter. Tillsätt chili och curry och fräs i ytterligare ca 2 minuter. Blanda i vatten och yoghurt och sjud ca 10 minuter tills potatisen mjuknat.
3. Blanda i avrunna linser och vänd ner spenaten. Låt allt bli genomvarmt. Garnera eventuellt med lite curry innan serveringen.

Kan serveras med ris

Vi gjorde den med 2 chilifrukter, och det blev lite för starkt tyckte jag. Om jag gör den igen så kommer jag vilja använda en istället. Jag tyckte också att det var lite konstigt att äta ris till, för det blev så stor del potatis i. Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att äta med en brödbit till. :) Vi kokade linserna själva istället för att köpa sådana på burk, eftersom att vi ändå hade torkade hemma. Det skulle vi inte ha gjort. Det blev linspuré av dem, så rätten blev inte lika fin som vi hade hoppats. Men huvudsaken är ju att det smakar gott, och det gjorde det! (Det var dessutom väldigt mättande).

Fräscha råvaror...

...och egenkokta linser

Såhär skulle det se ut...

...Men det blev inte riktigt så.



DDR - Dance Dance Revolution

Egentligen skulle jag ha gått på step 15.30, men jag tänkte att det skulle vara skönt att träna tidigare, så det blev hemmaträning istället! :)

Jag dansade på en av våra dansmattor och körde styrketräning. Dansspelet heter DDR och är sjukt jobbigt (och kul). Man håller ju igång hela tiden, och efter en halvtimme på dem badar jag i svett! Jag dansade DDR ca 30 min, och sen tränade jag styrka ca 15 min. (Jag tyckte att det var bra med ett litet kortare pass idag när jag inte hade tränat på länge). När jag tränade styrka koncentrerade jag mig extra mycket på bålen, eftersom att jag lätt får ont i ryggen. Men även armarna och benen fick sitt. :)

Jag körde lite olika ryggövningar; raka marklyft, rygglyft, sneda rygglyft och rodd. Jag ville att hela ryggen skulle få jobba. :) När det gällde magen körde jag; sit-ups, omvända sit-ups (man ligger på rygg och lyfter rumpan och benen), och bålvridningar. Den sista övningen tar väl rygg också iofs. Jobbig är den i alla fall. :P

Något jag behöver är bra träningsmusik, sådan man blir väldigt peppad av. Ska försöka slänga ihop en bra lista på spotify. :)

En av våra älskade dansmattor.

Vi har lite vikter hemma. Jag vet att skivstången ser lite mesig ut, men själva
stången väger faktiskt en hel del så det blir tungt ändå!


Matsedel för veckan

Något jag har lärt mig av tidigare erfarenheter är att det är mycket lättare att äta bra när man har planerat sedan innan vad man ska äta. Annars ser man bara de onyttiga sakerna i kylen när man står på kvällen och är hungrig. :)

Jag och Micke gjorde en matsedel för den kommande veckan tillsammans. Bara för vardagarna dock - vi har ju inte planerat något för helgen än och det kommer säkert finnas rester från veckan som man kan äta.

 

Känner mig riktigt nöjd! Det som inte är särskillt nyttigt är ju falukorven, men det känns ändå okej. Vi hade falukorv i kylen och det är ju onödigt att slänga. Jag kompenserar med extra mycket grönsaker. ;) Dessutom vill jag kunna äta allt, men kanske inte alltid. :)


Lördag kväll

Idag är som sagt Anton här och hälsar på. Vi har precis spelat puerto rico, och ska nu kolla på film. Som lördags-snacks har vi morötter och dipp, samt en chokladkaka med citron och ingefära. Den var faktiskt riktigt god, men inte direkt en sort man trycker i sig. (Som tur är). Det är alltid bra att vara flera som delar på samma chokladkaka, så äter man inte lika mycket. ;) Jag dricker te och pepsi max till. Egentligen tycker jag att light-läsk är onyttigt, men jag tycker inte att det är mer onyttigt än vanlig läsk. Därför kan jag lika gärna dricka den som inte innehåller några kalorier.

ps. Brödet blev väldigt gott! Rekommenderas starkt! ds.

Morötter med dipp

Smakkombinationen lät lite udda - men den var faktiskt god

Puerto Rico är ett väldigt kul spel
Bild lånad från www.spel-landet.se


Brödbakning

Idag har jag invigt min "Matbröd och surdeg"-bok som jag köpte med aftonbladet häromdagen. Jag testade receptet "brytbröd". Det skulle vara vetegroddar i, men det fanns inte på affären så jag bytte ut det mot havrekli. Jag vet inte om det är ett bra substitut för vetegroddar, men jag tänkte att vetegroddar innehåller ju mycket fett, och havre är det sädesslag som har högst fetthalt. Det är mellan 5 och 9 % fett i havre. (Det varierar). Det kan jämföras med ca 1,3 % i vetemjöl, ca 2,5 % i rågmjöl och ca 3 % i kornmjöl.

I våras läste vi Livsmedelskunskap och då fick jag lära mig lite saker som jag tänkte på när jag bakade idag:

Som mjöl användes vetemjöl special. Det har en högre proteinhalt vilket gör att brödet får större volym. Vatten som degvätska gör att brödet blir mer poröst, och skorpan blir hårdare och får mindre färg (jämfört med mjölk). I det här brödet användes vatten och yoghurt, så det fick nog mer mjölk-egenskaper. Fettet i brödet gör hållbarheten längre, volymen större och brödet blir mindre torrt. Fast fett, som smör eller margarin, ger störst volym. (Fast i det här brödet hade jag olja). Det är lite spännande att veta vad de olika ingredienserna gör för skillnad! :)

Blev visst lite brödskola idag. :P


Olika ingredienser med olika egenskaper. :)

Det såg lite roligt i början...

...Men de blev fina till slut! Varje bulle innehåller ca 140 kcal.

 



Mysfrukost

Jag väcktes 11.45 idag av Micke, och han hade dukat upp frukost i köket! Riktigt mysigt. :) Hans kompis Anton är på besök nu också.

Igår var jag på after work med jobbet. Hade planerat redan innan att jag inte ville dricka mycket. Dels för att jag inte kände för att må dåligt idag, (oj, där fick jag 1000 vuxenpoäng), och dels för att det är så onyttigt med alkohol så när jag inte ens är sugen på att festa känns det lite bortkastat. (Sen är det klart att jag har ju precis varit sjuk så det kändes inte som en bra idé). De började köpa rundor så jag blev lite oroad, för då skulle jag plötsligt få dricka typ 6 cider och det hade jag inte tänkt. Men det rann ut i sanden, och de som hade betalat för alla fick betalt av oss andra, så det blev bara 3. :) Det var i alla fall trevligt med after work. :)

Jag har väldigt ont i magen idag. Har en fruktansvärd mensvärk, så det blir ingen träning idag, bara en promenad möjligtvis. Men imorgon 15:30 blir det step. Jag går bara på step 1 nu, vilket är friskis lättaste step. Men jag har satt upp målet att den 1 mars ska jag gå på step 2. Det är ju svårare steg och så där. Bra att ha ett konkret mål uppsatt. :)

Helgfrukost


Vitamin Boost

Började dagen med en nyttig frukost! Gjorde en smoothie på massor med bär, yoghurt, mjölk, linfrön och lite kanel. Till det åt jag ett granatäpple. Tog även två finn crisp med lättost. (Lättost innehåller faktiskt mer kalcium än vanlig ost).

Har upptäckt att det är ganska lätt att öppna ett granatäpple på bra sätt: Jag rullar det först mot köksbänken så att kärnorna lossnar från skalet. Sen delar jag det i mitten och slår lite på det ovanfrån med t.ex. en sked så att kärnorna åker ut. Om de inte åker ut när man slår på det kan man behöva trycka lite på det, då brukar de lossna!

En härlig skål med bär

Granatäpple är både väldigt gott och väldigt nyttigt :)

God frukost


Sushi och film

Vi firade med att köpa sushi och hyra film! Tråkigt nog var sushi me julstängt, så vi fick gå till den andra sushirestaurangen som ligger på samma gata. De har inte alls lika bra sushi, men den var helt okej. Om jag ska köpa snabbmat och vill köpa något som inte känns så onyttigt så köper jag helst sushi. Jag vet att det är mycket socker i riset, så det är kanske inte hälsokost, men rent energimässigt är det helt okej. (Till skillnad från t.ex. pizza).

Filmen vi hyrde hette "the informers" och den var inte särskillt bra den heller. :P Men det spelade ingen roll, för det var mysigt med sushi och film ändå!

Färgerna ser inte så aptitliga ut här - använde mobilkameran och den
fungerar inte så bra när jag inte har bra ljus.


Kanelapelsin

Nu är ytterligare en kurs avslutad! :) Förutsatt att jag klarade tentan alltså, men jag tror att jag gjorde det. Jag kan ju ha misstolkat frågorna, men det känns bra i alla fall!

Ikväll ska jag och Micke fira att jag har gjort min tenta och att han klarade tentan som han trodde att han kuggade innan jul. Jag gjorde en efterrätt till mig själv (Micke ville inte ha). Det är kanelapelsin, och är väldigt enkelt. Man skär bort skalet och allt det vita från en apelsin, och sen delar man det i bitar. Sen strör man på kanel efter smak, och ställer in i kylen ett par timmar. Supergott. :) Egentligen så ska man ha på lite florsocker också, men jag tycker att det är onödigt. Det är ju bra med en efterätt som faktiskt är 100 % nyttig, och dessutom är apelsinerna så pass söta nu så det behövs inte. (Egentligen kan det ju klassas som ett mellanmål, men det känns lyxigare och godare när man kallar det efterätt.)

När det gäller träningen så får det bli på lördag. Jag känner mig risig idag också. Jag var helt slut när jag kom hem efter tentan och sov flera timmar. Men på lördag gäller det! :)

Kanelapelsin


Tentadag

Usch, det känns jobbigt att jag ska lämna den varma lägenheten för att skriva en tenta idag. Jag som har en enorm fobi för att snyta mig offentligt. Har laddat upp med två alvedon och nässpray i alla fall. Gjorde en smoothie idag igen - tror att det är en bra tentafrukost. :) Till tentamat blir det banan och en ost- och skinkmacka + vatten.

Imorgon är det ett skivstångspass klockan 12 som jag skulle vilja gå på, så det är bra om jag blir frisk nu. Om inte annat så är det ett till på lördag morgon. Det verkar dessutom som att jag har en bokningsspärr, så det får bli en tur förbi friskis & svettis på vägen hem för att fixa det.

Matbröd och surdeg

Varje vecka kan man köpa en ny kokbok med aftonbladet. Denna vecka är det matbröd och surdeg, och den bad jag Micke att köpa med till mig när han var ute. Jag bakar bröd för sällan, och framförallt surdeg. Det har jag faktiskt aldrig provat på! Surdeg är ju för övrigt väldigt bra för det hämmar inte järnupptaget på samma sätt som vanliga fullkornsbröd. Har bläddrat lite i boken och jag hittade många recept jag vill testa, bl.a. "rågmjölsrutor", "nyttigt surdegsbröd" och "mammas goda tekakor".

Ska nog baka någon av dessa till helgen! (Fast inte surdegsbrödet för det tar ju flera dagar).

Verkar vara en bra bröd-bok


Fruity Breakfast

Började dagen med en smoothie gjord på yoghurt, mjölk, banan, blåbär och krossade linfrön. Smaksatte även med lite kanel och kardemumma. Mums! Hoppas att den kan hjälpa mig att bli frisk. :) Hur som helst så är det skönt att kunna dricka till frukost. Jobbigt att tugga nu.

Om jag mår bättre senare ska jag gå ut på en lugn promenad. Just nu måste jag snyta mig var femte minut (och det är ingen överdrift), så det kan bli lite jobbigt att gå ut. Ska nog i alla fall gå till apoteket. Jag har en nässpray med menthol i, och det gör så sjukt ont att använda den. Måste skaffa en ny!

Min goda smoothie

 


Veckans resultat

Jag blir visst glömsk när jag är sjuk. Det har ju gått en vecka nu, och jag vägde mig imorse för att se hur det hade gått. Resultat: minus 1,3 kg

Kanske skulle förtydliga lite: Det viktigaste är ju att må bra och att leva hälsosamt tycker jag. Eftersom att jag är överviktig så är ju viktnedgång en del i att vara hälsosam. Sen ska jag inte förneka att det har med utseendet att göra också!

Skulle dock inte hoppa över ett mål mat för att "det blir för mycket kalorier" om jag är hungrig. Man mår ju inte bra av att inte äta. Jag tänker äta ordentligt; 3 mål mat per dag + mellanmål, men jag tänker välja nyttig mat. :)

Mumsig kvällsmat

Mår inte bra nu heller. Som tur är har jag Micke som lagar mat åt mig nu när jag är sjuk/har tentavecka. Han gjorde en jättegod wok med morötter, böngroddar, kyckling och nudlar till kvällsmat. :) Det var verkligen gott!

Det var verkligen dumt att bli förkyld såhär innan tentan. Jag har ingen ork att tentaplugga. Det enda jag har gjort idag är förra årets tenta, och det tog inte lång tid. Hoppas att tentan i år blir liknande så att jag klarar den ändå.

Jag vill verkligen komma igång med träningen nu. Så fort jag blir frisk ska jag boka in skivstång och step - mina favoritpass. I helgen är jag ledig, så det vore skönt att komma igång då. Men jag räknar med att vara frisk snart så det är nog lugnt. :)

Mickes goda wok


Förkyld

När jag kom hem igår så blev jag jättetrött - orkade knappt hålla ögonen öppna. Vid halv sju gick jag och la mig, och vaknade vid elva och mådde dåligt. Jag hade ont i halsen, var tät i näsan och kände mig konstig i största allmänhet. Jag gick upp och åt en matlåda som Micke hade gjort, och sen gick jag och la mig igen. Vaknade halv tio på morgonen och mådde fortfarande dåligt.

Nu mår jag lite bättre. Jag tog en alvedon på förmiddagen, och jag fick alldeles nyss i mig lite lunch. (Åt bara en halv banan till frukost). Till lunch blev det keldas thaisoppa och finn crisp. Soppan är väldigt stark, men det var bara bra för jag är inte tät i näsan längre. Nässprayen hjälpte inte, men thaisoppan gjorde det. :)

Bra medicin


Göteborg

Nu är jag hemma i Göteborg igen. Det är delade känslor - å enda sidan är det skönt att vara i Karlstad och det är lite jobbigt att komma tillbaka till "verkligheten", å andra sidan är det skönt att vara hemma också. Jag blir sugen på att göra fint hemma, skriva "att göra"-listor och komma igång med nyttig matlagning och träning. :)

Tågresan gick bra. Jag och Johan åkte x2000 hela vägen - med ett byte i Hallsberg. Det dumma med x2000 är att jag blir åksjuk av det. Annars så är allt mycket bättre. Mycket fräschare. Som "resegodis" hade jag en banan och en 30 g mörk choklad (fast jag åt bara halva chokladen). När jag blir åksjuk så hjälper det att ha något att äta. Knäppt!


Myskväll hos Daniel!

Ikväll åkte jag, mamma, pappa, Johan och Sus till Daniel för att äta scones och spela lite spel. Det var jättegott med scones och te, speciellt eftersom att det var så länge sedan jag åt det. Efteråt spelade vi Geni, och jag kom inte ens i närheten av att vinna. Fick bara 3 "pluppar".

Vi hade även en godisskål, och några bitar slank ner. Det tog inte lång tid innan jag mådde dåligt av dem, helt otroligt att man äter det igen trots att det får en att må dåligt! Det enda godiset som jag kan förstå att jag äter är mörk choklad, för det äter jag i så små mängder att jag inte känner av det. Det förekom även marshmallows-grillning ikväll, men det hoppade jag över.

Nu känner jag inte för att äta godis på länge. Om jag blir sugen så är det inte förbjudet (det blir ju bara jobbigare att hålla sig ifrån det då), men det ska ske i rätt mängd!

Imorgon bär det av till Göteborg igen. Back to reality!

Smarriga scones

Daniel har en jättemysig öppen spis

Bowl of doom

Geni - mycket roligare än TP


En ny almanacka

För ett par dagar sen så beställde jag en personlig almanacka från www.personligalmanacka.se.

Det var kul att göra en egen almanacka, jag valde att den skulle vara turkos, och jag ville ha "dagens träning" och "dagens jobb", liggade på varje dag. Dessutom kommer till finnas en att göra-lista för varje vecka, och även "veckans mål". Man kan även lägga in födelsedagar och så. Nu kommer det bli ännu roligare att lägga in träningen. :P

Man får även välja när den ska starta, så man kan beställa den när man vill på året. Min kommer starta i februari.

Bild lånad från www.personligalmanacka.se



Krasslig

Usch. Jag hade tänkt mig någon form av motion idag, som en promenad. Men när jag vaknade så mådde jag inte alls bra. Det gör ont i halsen och det känns som att jag ska nysa hela tiden. Hoppas att jag inte håller på att bli sjuk. :(

Skridskoåkning

Idag har vi (jag, Micke, Johan, Sus, mamma och pappa), varit på Mariebergsskogen och åkt skridskor. När jag gick ut på isen trodde jag inte att jag skulle komma längre än 10 meter, men efter ett tag så vande jag mig och vågade åka snabbare. Det var riktigt kul! Faktiskt ännu roligare än att åka skidor i måndags. :)

Vi åkte ungefär 40 minuter, och efteråt blev det varm choklad och korv. Engångsgrillen var inte sådär jättebra så korven fick mest rökig smak. Men det var gott ändå. :) Till sist var vi som isbitar och då var det dags att åka hem.

Nu ska vi tända en brasa och spela spel. :)

Jag på isen

Sus, Johan och mamma

Micke, mamma, Johan och Sus väntar på varm choklad

Pappa röker korv


Nya Via Appia

Idag fyller Johan 30 år! :)

Vi åt på restaurangen "Nya Via Appia" här i Karlstad. Alla fick välja vilket kött de ville ha (jag valde oxfilé), och sen fick man grilla det själv på en lavasten som man fick in till bordet! Det var riktigt gott, och lite kul att det var annorlunda. Det enda jag tyckte var negativt var att jag kände den där lukten som kommer när man steker kött, och jag är inte så förtjust i den. Annars var det bra. :)

Innan restaurangen drack vi lite bubbel och åt några snittar hemma, och efteråt gick vi tillbaka hem för efterrätt (marängsviss).

Jag kände mig inte sådär äckligt proppmätt efter ikväll, så brukar det ju alltid kännas annars när man har varit ute och ätit. Kan nog bero dels på att jag försökte att inte vräka i mig, och dels på att magen har vant sig vid mycket mat nu i jul. Jag undvek i alla fall att få i mig extra kalorier från drycken; det enda var ju lite mousserande vin innan vi gick till restaurangen, men jag drack extremt lite av det. (Dock inte för kaloriernas skull, utan för att jag inte är sådär överförtjust i det).

Eftersom att jag visste att det skulle bli en hel del mat idag så inledde jag dagen med ett pass på mammas och pappas konditionscykel. :)


Bubbel innan middagen

Bubbel innan maten

Lavastenen var 400 grader varm

Jag och Micke



RSS 2.0