Hänga gubbe

Hej hej!

Har varit uppe sen åtta trots att det är en ledig dag idag. Jag och Sara ska nämligen på mjölkallergiskola på måndag och då ska man ha med ett kaffebröd som är fritt från mjölk, gluten och ägg. Mjölkallergiskola är en grej som är till för föräldrar som har barn som är allergiska mot mjölk. (Obs; nu är det allergi av komjölksprotein vi snackar om, inte laktosintollerans). Det är ju ganska krångligt för det finns mjölkproteiner i så mycket grejer! Till och med vissa chipssorter. Åter till kaffebrödet; vi bakade en mjuk chokladkaka och jag hoppas att den är god. Smakade lite på smeten och den var helt okej.

Efter det gick jag till systemet och köpte xider till ikväll. De andra kommer redan vid halv fem, och då ska vi spela lite spel och sen köpa hem mat. Blir skoj! Jag ska ge allt för att vinna i spelen. ;) Hatar att förlora.


Medan brödet var inne i ugnen i 45 minuter så lekte vi hänga gubbe. Sara går ju på lchf i fyra dagar nu pga av ett skolarbete, och hon känner sig lite slut i huvudet. Det tog gaaanska lång tid innan hon förstod vad det skulle vara för ord här på bilden. :P Men jag var också rätt seg i huvudet. "S - lucka - lucka- borre" (skulle alltså vara sjöborre), men jag höll på att förlora på det. :P

Te för att koppla av

Ännu en lång dag över. Fast egentligen är det väl inte så långa dagar, utan det är bara det att vi inte är vana vid det. (Nu säger jag "vi" för jag antar att resten av klassen känner som jag). Det har varit mycket prat om studier idag och även om det är intressant så blir man otroligt slut i huvudet. Nu laddar jag upp med en kopp te för snart måste jag ta tag i städning och matlagning. :P Senaste tiden har jag känt ett sådant enormt sug efter earl grey - måste ha minst 2 koppar/dag. Det är som när man är sjukt sugen på choklad, fast jag är sjukt sugen på te istället. Synd bara att chokladsuget inte har försvunnit som kompensation. ;)

Ikväll kommer Mickes kompis Erik och hälsar på, och han stannar tills på lördag. (Ska alltså hit för att fira valborg imorgon). Just därför känns det ännu mer angeläget att städa idag. Det är lite pinsamt att visa upp en skitig lägenhet. Så nu ska jag ställa mig upp och börja städa. Nu=om en stund.

Morgonuppdatering

Jag vaknade av mig själv idag - och fick panik. Det var helt enkelt för bra för att vara sant, och jag var säker på att klockan var minst 10. Men så tittade jag och den kvar halv sju. :P Har varit en väldigt skön morgon med gott om tid kan jag tala om. ;)

Har ätit frukost precis, och idag blev det bröd i pumpernickel-style. Jag trodde att det skulle vara ganska äckligt men det var faktist gott. Det var ett riktigt ordentligt bröd - till skillnad från alla andra brödsorter i affären. Dessutom var det väldigt mättande. :)

Tyvärr verkar det ju som att det blir regn hela dagen imorgon, enligt både smhi och yr.no, men jag orkar inte bry mig längre (nästan). Får göra en grym spotify-spellista så blir det bra. ;)

Oj jäklar nu blev det ju bråttom. Ska ju till skolan idag. :P

Halloumisallad

Mina moussaka-planer sket sig. Jag var så otroligt trött så jag orkade inte göra något som tog lång tid. Istället gjorde jag något som går väldigt fort istället; sallad med quinoa och halloumi. Tillagningstiden är samma tid som det tar för quinoan att bli färdig. ;) Förhoppningsvis blir det moussaka imorgon istället! Fast då ska jag även städa så det gäller ju att hinna med allt efter skolan. :)

Kvällen har avslutats med att vi har kollat på film här hemma. The Untouchables blev det den här gången. Den var bra tyckte jag. :) Nu har jag lite att greja med och sen ska jag soooova. Äntligen. :)




Trött

Oj vad den här dagen har känts lång! Har ingen aning om hur jag ska orka göra moussaka nu. :P Måste dessutom handla lite innan. Hittade det här receptet och jag tyckte att det verkade gott! Men jag är sååå trött nu. Usch. Vill inte laga mat egentligen, men jag behöver ju matlåda till imorgon. Dessutom ligger köttfärsen framme och måste tillagas. Lika bra att ta tag i det direkt... Berättar sen om det var ett bra recept. ;)

Halvdepp

Har varit halvdeprimerad sen jag såg den nya väderprognosen för fredag. Men man får väl se det som att om det regnar så blir det typ som en vanlig festkväll istället. Men det är ändå blä.

Efter skolan har jag plockat lite här hemma (om man bara lägger 20 min på att gå runt och ta bort saker så blir det väldigt mycket finare hemma), pluggat, kollat på biggest loser och spelat The ballad of gay Tony. Har inte lagat någon mat idag men det blir imorgon. :) Är lite sugen på att testa att göra moussaka. Vi har en väldigt lång dag i skolan imorgon (ska vara där kvart över nio och slutar klockan sex). Hoppas att jag orkar laga mat efter det. ;) Jag vill börja göra mer medelhavs-aktig mat, för det känns lite fräscht sådär. :) Tyvärr är jag inte så bra på medelhavsmat, men det är ju inget som man inte kan lära sig. :)

Nu ska jag gå och ta en dusch, och sen lägga mig på min spikmatta. Det är avslappning det. :)


Deprimerad

Nu har de ändrat sig igen. Det ska tydligen bli regn på fredag om det de säger nu stämmer. Suck. Jag som var så glad. :(

Veckans resultat

Det här är helt fantastiskt. Nu står det en stor sol på eftermiddag/kväll på fredag! :) Underbart.

Veckans resultat då? Jo den här veckan har jag stått helt stilla. Plus/minus noll. Med tanke på hur det har gått de andra veckorna så ser jag detta som ett ganska positivt resultat. Jag har en motivationssvacka, och tills jag hittar ett sätt att ta mig hur den så är ett plus/minus noll bra. Men självklart vill jag (och jag ska) ta mig ur svackan.

Idag har vi heldag i skolan och efter det ska jag sitta och läsa en artikel inför ett artikelseminarium nästa vecka (vi har gruppmöte om det imorgon så jag måste göra klart det idag). Nu ska jag äta frukost och titta på en del av Svenska Hollywoodfruar på tv3 Play. (Jag missade ju det igår eftersom att vi var på bio igår).


Kyckling i tomatsås

Ikväll har jag gjort en av mina favorit-pastasåser. "Kycklingfilé i smarrig tomatsås". Det är egentligen ett gammalt viktklubbsrecept och supergott. Dessutom är det väldigt enkelt att göra och det går snabbt.

6 portioner

750 g kycklingfilé
Salt
Peppar
3,75 dl matlagningsgrädde
12 st soltorkade tomater
3 msk olja från tomaterna
1½ tsk fransk senap
basilika

- Stek kycklingen
- Tillsätt övriga ingredienser
- Låt småputtra 5-10 min

Jag använde ca hälften matlagningsgrädde och hälften minigrädde, och tog ingen extra olja från tomaterna för det kommer med så pass mycket när man lägger i dem i såsen ändå.


Jag äter den med pasta men det är säkert supergott med t.ex. klyftpotatis till. :)

Förresten kan jag meddela att väderprognosen angående fredag har slagit om från regn till moln till en sol med ett litet moln framför. Det hjälper verkligen att dansa soldans. :) Hoppas att prognosen håller i sig nu, det vore hur skönt som helst att kunna sitta ute på dagen och sen grilla på kvällen. :)

Nu ska jag och Micke snart gå på bio. Det var väldigt länge sen sist känns det som. :) Ikväll ska vi se The Bounty Hunter.

GI

Nu har jag varit och handlat lite inför mina 4 GI-dagar. Jag kommer köra halva måndag och halva fredag och slå ihop det till en dag, för det var det enda sättet vi fick ihop det rent praktiskt. På fredag kväll ska vi ju grilla och dricka och det blir jobbigt att behöva tänka på GI då.

Jag börjar med danskt surdegsbröd med avokado på. Det är så många som tror att GI är någon lågkolhydrat-diet, men det är det ju inte. Man ska bara äta rätt kolhydratkällor. Vi får se om mitt sötsug blir bättre under de här dagarna. Hoppas det. ;)


Har philadelphia istället för smör. Godare och lättare. ;)

Valborgstankar

God morgon!

Nu på morgonen ska jag möta Sara på skolan och vi ska tala om för varandra vad vi vill att den andra ska äta. ;) Efter det ska det köas vid Chalmers. De släpper biljetterna till valborgskalaset idag och man måste vara där i god tid. Jag ska möta Micke där 40 min innan biljettsläpp. :)

Jag måste säga att jag ser ljust på väderprognoserna när det gäller fredag (valborg). De senaste dagarna har det stått "regn" på både yr och smhi, men nu har det slagit om till "molnigt". :D Bara att vänta; snart kommer det nog stå "sol". Dessutom är det ju faktiskt så att det går att vara utomhus när det är molnigt, om det inte skulle bli sol. Det ska faktiskt vara ca 14 grader. Kan vi inte komma överens om att dansa sol-dansen varje dag fram till valborg? Men se för bövelen till att inte svänga för mycket med vänsterarmen för då blir det hagel.

Min söndag

Har varit en skön dag. :) Jag har suttit med ett skolarbete ett tag; vi jobbar två och två och ska planera kost åt varandra. Den ena ska äta en kost med lågt GI och den andra ska äta en lågkolhydrat-kost. Jag jobbar med Sara och det blev hon som fick äta lågkolhydrat... Det sköna med det är att jag får äta rätt normalt. :P

Förutom skolarbete så var jag ute på en promenad (egentligen skulle det ha blivit en joggingrunda, men magen gjorde ont så jag gick och Micke sprang), spelade tv-spel och tittade på Coco livet före Chanel. Dessutom lagade jag mat. :) Idag blev det en thai-inspirerad laxgryta. :P Det som är bra med att göra grytor är att man helt enkelt kan kasta i det man hittar i kylen. ;)

Nu vill Micke gärna lära mig hur vår nya multi-fjärr fungerar så det är bäst att jag slutar skriva. :)


Använde kokosmjölk, laxfilé, röd currypasta, morötter, broccoli, gul lök, vitlök och paprika

Magont

God morgon!

Vad konstigt det känns att jag inte skrev något inlägg alls igår. :P Bara blev så. Vi åkte från Skövde halv nio och sen åkte vi hem och sov ett tag. :) På kvällen skulle vi bägge ha gått på en examensfest som ett par av Mickes kompisar höll, men jag fick så otroligt ont i magen! Jag kände mig på gränsen till att spy och så fort jag ställde mig upp/gick gjorde det ont och jag blev tvungen att lägga mig ner. Micke fick alltså gå själv på festen. Efter att ha samlat krafterna pallrade jag mig ner till videobutiken och hyrde 3 filmer för 2 och tillbringade kvällen i soffan - så det blev ändå ganska bra till slut. ;)

Äter grahamsgröt till frukost nu igen, jag tycker att det är extra mättande med varm frukost. :) Sen ska jag dra igång med skolarbete och efter det ska vi städa. Det är skönt med en lugn söndag tycker jag. :)



Flykt från verkligheten

Hej!
Idag har vi ätit  en väldigt god lunch - nämligen thaibuffé. Min favoriträtt var en gryta med kokosmjölk, grönsaker, kyckling och röd curry. Undrar om det finns thaibuffé någonstans i Göteborg. Det är ju vanligare med kinabuffé och det har jag tröttnat lite på.
Efter maten har vi mest tagit det lugnt och spelat Smallworld igen (tyvärr kom jag sist den här gången). Lite senare ska vi kolla på film, och tidigt imorgon åker vi tillbaka till Göteborg.
Det är skönt att åka iväg när man är ledig för man slappnar av på ett annat sätt. Känns inte som att man befinner sig i riktiga världen. :P Men hemma är ju alltid bäst och jag ser fram emot några dagar "ledigt" hemma också. Har en hel del att göra med skolarbetet så det blir ju inte ledigt på riktigt. :P
Ska nog sätta mig och läsa lite kurslitteratur nu. :)

I Skövde

Vi kom till Skövde ungefär halv fyra och sen dess har vi bl.a. lagat mat (rotfrukter i ugn och fläskfilé) och spelat brädspelet Smallworld som Anton fick av oss i försenad födelsedagspresent. Vi spelade två gånger och jag vann två gånger. :P Jag är bäst helt enkelt.

Morgondagen är inte helt planerad, men vi ska i alla fall äta lunch på något ställe som heter Thai thai, där de serverar thai-mat (tro det eller ej) ;). Det känns ganska skönt att ha tagit helg en dag tidigt faktiskt, speciellt eftersom att vi även är lediga på måndag. Super-långhelg.

De andra har börjat spela tv-spel nu så jag ska gå och titta på. :)

Smoothie

Idag består frukosten av något jag inte har ätit på länge! En smoothie. :) Använde mig av lättmjölk, havrekli, havregryn, linfrön, jordgubbar, banan och kanel när jag gjorde den. Blev riktigt gott!

Jag har fortfarande lite ont i halsen tyvärr, men i eftermiddag ska jag och Micke åka till Skövde och hälsa på Anton, så jag kan ändå inte tänka på träning förrän på lördag. Förhoppningsvis är det bra igen då. :) Ikväll ska vi spela brädspel och det ser jag fram emot. :)


Mums

Quiz och ont i halsen

Hej och hå!

Det var riktigt skoj igår! Quizfrågorna var ganska varierande i svårhet, men det var i alla fall så att man kunde en del. På en del quiz blir man glad om man får något poäng över huvud taget. :P Man fick dela in sig i lag med max 4 i varje så vi blev 3 personer per lag. Mitt, Sara och Julias lag vann över de andra med 13 poäng mot 11 poäng av 25 möjliga. ;) Moahahahaha!

Idag har vi haft både för- och eftermiddag schemalagt i skolan. (Det är väldigt ovanligt på dietistprogrammet) ;). Tyvärr var eftermiddagen mest uppstressande eftersom att vi fick reda på en massa uppgifter som vi lika gärna hade kunnat få för en vecka sen! Jag gick hem, la mig på min spikmatta för att slappna av, och somnade. När jag vaknade hade jag ont i halsen och det blir bara värre - så kvällens träning är härmed inställd. Jag vill inte bli sjuk nu!!! :(

Lite bilder från igår:



Jag vill springa tills jag spyr

Det vore verkligen underbart härligt att kunna göra det. Tänk er att pressa sig själv till spygränsen och sen passera den. Det är verkligen hardcore-träning. Helst ska man fortsätta springa samtidigt som man spyr. Jag har faktiskt nått en gräns några gånger när jag trodde att jag skulle spy, men jag pushade inte vidare då eftersom att jag befann mig inne på gymmet. Nu när jag ska springa ute finns det inget som stoppar mig! ;)

Ikväll blir det quiz och middag på L'Assassino med tjejerna. Jag hade tänkt bestämma redan innan vad jag skulle äta men jag förstår inte vad t.ex. "Pasta Gambetti" är för något. Får ta det som det kommer. :) Ska i alla fall bli jättekul med quiz igen, hoppas att det går bättre än sist. ;)

Veckans resultat

Jag har haft bristande motivation den senaste tiden. Veckans resultat är plus 0,2 kg (totalt -6,2 kg). Jag kollade i almanackan och fick en förklaring till mitt enorma sötsug och min mage som är uppsvälld som en ballong. ;) Men jag ska inte skylla ifrån mig; jag har inte skött mig helt enkelt. (Vi har ju varit ute och ätit och igår kunde jag inte hålla mig: Se bilden).

Men jag har även fyllt på fruktförrådet med lite roliga frukter så nu är jag mest sugen på sådant. :) Det är så lätt att helt tappa kontrollen när man har gjort det en gång, för man tänker "nu är det ändå försent". Men man får inte tänka så. Det är ju bara att köra vidare och det tänker jag göra. :)

Dags att gå till skolan!



Bananer, melon, mango, kiwi, grape, äpple, clementin...

Solsken och svett

Nu har jag sprungit ute första gången! Det var skoj att springa tillsammans med Micke (trodde aldrig att det skulle hända), men det kändes att det var skillnad på att springa ute och att springa på ett löpband! Det var mycket jobbigare ute och jag orkade inte springa så länge. Jag ska följa med ut fler gånger innan det är dags för Vårruset så att jag får öva mig ordentligt på utomhus-joggning. :)

Jag är för övrigt ganska trött på att träna i gymmet. Har trivts jättebra med det ett tag, men nu kommer det bli en paus från gymmet ett tag tror jag. Istället ska jag gå på lite olika pass och jogga utomhus med Micke (jag är inte redo att jogga själv). Blir nog mest intensivjympa, skivstång och step - för man ska ju göra det man tycker är roligt. :)

Första joggingrundan ute

Idag hade jag tänkt gå till gymmet efter skolan, men så blir det inte. Istället ska jag ut och jogga! Micke hade redan planerat in en joggingtur i eftermiddag och då ville jag hänga på. :) Som värsta frilufts-paret. :P Jag ser verkligen fram emot det! Det är så fint väder idag och då är det ju skönt att träna utomhus istället för inne på ett gym. När jag var liten så var det väldigt naturligt att vara ute när det var fint väder, men nu när jag är lite äldre är det svårare att komma på något att göra utomhus. Det kanske bara är jag som har noll fantasi? :P

Perfekt kvällssysselsättning

På ikea köpte vi några bra saker; Stora genomskinliga lådor att ha som förvaring under sängen, ljus, växter, galgar m.m. Bra att ha-saker helt enkelt. Vi åt lunch där också, och jag valde deras gravade lax, och till efterrätt tog jag faktiskt en chokladmousse (de har så bra storlek på chokladmoussen på ikea - en liten lagom skål).

Eftersom att Micke tillbringar kvällen på robotföreningen så bestämde jag mig för att göra något riktigt kul: Titta på film. ;) Hyrde tre filmer (de har hyr 3 betala för 2 på videobutiken), och nu sitter jag här mitt i film nr. 2 och klunkar i mig te. :) Jag brukar faktiskt tycka att det är skoj att hyra film när jag är ensam för då får jag välja film alldeles själv och oftast blir det sådana där "dåliga" filmer som Micke aldrig skulle gå med på. :P Men om man jämför med vad jag brukar hyra så är det riktiga Oscars-vinnare jag tittar på ikväll. :)

Innan jag går och lägger mig ska jag planera in träningen för veckan som kommer så vet jag att det verkligen blir av. :)


Började med att titta på "All about Steve", och den var väl lite sådär. Fast ändå helt okej. Tittar på "The accidental husband" nu och den är bättre tycker jag. :)

Vårruset

Igår när jag hade jobbat klart så gick vi till Johannebar och åt. Alla tog hamburgare för de har verkligen världens godaste. :) Johannebar ser inte så imponerande ut utifrån, men det är mysigt där inne och maten är jättegod - så om du vill äta middag på Johanneberg någon gång så tycker jag att du ska gå dit. ;)

Nu väntar frukost och sen ska vi åka till ikea! Vi behöver lite förvaringsgrejer och det är kul att gå på ikea när man inte behöver ta bussen fram och tillbaka. :) Blir nog en lugn och skön söndag! Jag tycker att helgen går för snabbt när jag jobbar på lördagen. Jag vill vara ledig imorgon också! Tur att det är extra lång ledighet nästa helg, för då jobbar jag inte och dessutom är det inget schemalagt på måndagen. :)

Kom på att jag inte har berättat att jag och några till från klassen är anmälda till Vårruset! (Tror att vi är 12 st totalt?). Ska bli väldigt spännande. Det är ju en 5 km lång sträcka och jag ska försöka springa så långt jag orkar. Men jag behöver ju löpträna utomhus några gånger innan jag gör det. Det är inte förrän 10 maj så jag har ett tag på mig. :) Hoppas att det blir bra väder för det måste vara jättejobbigt att springa i regn. :P

Jobb

Nu är det jobblördag igen. Dessutom kommer ju Mickes föräldrar hit idag så när jag har kommit hem så ska vi ut och äta. Blir skoj. :) Nu på förmiddagen har jag haft en lugn mysfrukost med Micke och gjort en väldigt stor sats med makaronpudding. (Det var extrapris på korv på willys så man får ju passa på) ;). Det är så bra att alltid ha matlådor i kylen, så slipper man stå där med panik och beställa pizza.

Nu ska jag göra mig iordning och sen åka iväg och tjäna lite pengar. :) Vilken tur at det är tråkigt väder för då känns det inte bittert att jag ska tillbringa hela dagen inomhus. :P

Ha en skön lördag!

Tv-spel och pizza

Nu har Julia precis åkt hem. Vi har spelat massor med GTA IV. Perfekt fredagskväll. :) Till middag blev det hemmagjord pizza, som vanligt gjort på 1/8 grahamssconesdeg, och den här gången bestod fyllningen av mozzarella, pesto, färsk basilika, rödlök och skinka. (Fast Julia skippade naturligtvis skinkan). Tiden går fort när man spelar tv-spel men nu känner jag mig plötsligt jättetrött! Imorgon kommer Mickes föräldrar på besök så innan jag går och lägger mig ska jag fixa iordning i köket, men sen kommer jag sova gott. :)



Julia vet hur man sitter som en sann tv-spelsnörd... Soffpotatisen...

...och gamnacken. :)

Fika i solen

Det var väldigt härligt att gå på en promenad förut. Man blir pigg av att det är så ljust ute. Efteråt tog jag och Micke en fika ute på balkongen. Jag gjorde ett tappert försök att rengöra bordet som har stått ute sen förra sommaren, men jag kan tala om att det inte är lätt att  få bort ca 8 månaders föroreningar. Fick ta fram en duk istället. :P

Nu kom Julia så nu får jag sluta skriva. :)


Mitt mellanmål

Mickes mellanmål

Jag ser ut som att jag har underbett på den här bilden

Dags göra något

Usch vad oproduktiv jag har varit sen jag kom hem från skolan. Men nu ska jag ta tag i dagen. :) Jag hade tänkt gå och träna, men jag har haft lite småont i halsen hela dagen och eftersom att det inte har gett med sig än så nöjer jag mig med att gå ut på en promenad. (Det är ju ändå jätteskönt att vara ute nu).

När jag kommer hem ska jag sätta mig med skolarbete ett tag och lite senare kommer Julia hit och då ska vi spela tv-spel. :) Ska bli skoj! Jag är riktigt sugen på att spela gta 4 nu för det var ett tag sen. Nåväl, dags att ta på sig ytterkläderna och gå ut och röra sig lite. :)




Grahamsgrynsgrötsfrukost

God morgon!

Idag startar jag dagen med grahamsgrynsgröt med kanel (inget socker), en macka med ost (utan smör), och en kopp te. Väldigt mumsigt. :) Jag har alltid varit en sådan som äter frukost. Dels för att jag blir så förbannat hungrig annars, och dels för att jag inte kan koncentrera mig ordentligt innan jag får något i magen. Te måste jag ha också. Blir så grinig annars. ;)

Nu ska jag till skolan så att jag hinner skriva ut hand-outs till föreläsningen! :)


Årets första grill

Jag och Micke tog en promenad ner på stan, och det kändes som att vi gick flera mil när vi väl hade kommit ner. :P Men det är ju bra att få lite extra vardagsmotion.

Jag gick in på chokladbutiken vid viktoriapassagen och köpte 2 stycken praliner till mitt eftermiddagste för att göra lite extra vardagslyx. Det är klart att det inte är jättenyttigt att äta choklad, men ibland får man unna sig. :) Efter att ha fixat allt annat som skulle göras handlade vi till grillen på kvällen, och det blev fläskfilé med lätt potatissallad och halloumiost till. Jag har aldrig köpt lätt potatissallad förut, men nu tänkte jag att jag skulle testa hemköps egna och se om den var god, så vet jag resten av sommaren ifall det känns acceptabelt att äta den istället. Jag tyckte faktiskt att den var riktigt god, och eftersom att den innehöll 100 kcal per 100 gram istället för 170 kcal per 100 gram som den vanliga potatissalladen gör så känns det verkligen värt det. Men om man grillar nära sitt eget kök och har en ugn lättillgängligt så tycker jag att det är väldigt gott med ugnsstekta rotfrukter till istället. :) (Nu skulle det ha varit så otroligt osmidigt att krångla med det). Som en sammanfattning av middagen så kan man säga att det var gott och trevligt men jäkligt kallt. :P

Efter att ha grillat så var vi 4 stycken som bestämde oss för att spela en omgång Kingsburg. Det var jag väldigt nöjd med för jag är alltid sugen på att spela spel. :) Tråkigt nog vann jag inte trots att jag och Anton var på delad plats - han hade fler byggnader än jag och knep förstaplatsen! (Om någon var intresserad).

Nu ska jag gå och lägga mig för att inte vara helt död imorgon. :)

Mellanmål vid viktnedgång?

Dagens föreläsning handlade om behandlning av fetma. Enligt European Clinical Practice Guidelines finns det några allmänna råd för personer med fetma när det gäller viktnedgång:

-Minska energitätheten i mat och dryck
-Minska portionsstorleken
-Undvik småätande/mellanmål mellan måltider
-Hoppa inte över frukosten och undvik att äta på natten
-Minska episoder med kontrollförlust eller hetsätning
-30-60 minuters rask promenad så gott som varje dag


Det där med att undvika mellanmål är ju faktiskt något som kan låta konstigt direkt när man hör det, för det är ju inte alls vad man har fått lära sig, så jag tyckte att det skulle vara kul att nämna det här i bloggen. Vi fick se flera studier i ämnet, bl.a. en som jämförde viktminskning mellan en grupp som bara fick äta 3 mål om dagen och en grupp som skulle äta 6 mål om dagen, och det var ingen skillnad på viktminskningen i slutändan. Dessutom är det så att i största allmänhet så äter obesa personer fler mål mat än vad normalviktiga gör. Vid middagen kompenserar vi inte för eftermiddagsfikat genom att lägga upp mindre på tallriken - utan vi äter helt enkelt mer.

Det finns ju teorier om att om man äter många mål så är det bättre för energiförbrukningen eftersom att förbränningen hålls uppe. Det finns flera experimentella studier som visar att en ökad måltidsfrekvens inte ökar energiförbrukningen. Det går åt energi till att bryta ner, ta upp och lagra alla näringsämnen i maten, så förbränningen höjs av att man äter - men: Den förhöjs i förhållande till hur mycket man äter, och då kan man lika gärna äta tre stora mål som sex små. 

Detta innebär inte att man ska säga "mellanmål är dåligt" till alla! Det skiljer sig från person till person. Som slutsats sa hon såhär angående om man ska rekommendera mellanmål:

Ja, om det hjälper patienten att
- hålla nere energiintaget vid nästa huvudmåltid
- ”samla ihop tuggandet” (för personer som nästan alltid går runt och småäter kan det vara bra att samla ihop ätandet till måltider istället, och då kan mellanmål vara bra)
Nej, om patienten
- inte klarar att ”utsätta” sig för mat ofta
- totala energiintag ökar


Jag tyckte att det var spännande med det här faktiskt. Det är nog lätt att skena iväg med mellanmålen och äta flera mackor när det egentligen hade räckt med en frukt, men det är ju så individuellt! Jag tycker att jag mår bra av att äta mellanmål -och då kör jag ju på det. Man måste känna efter. :)

Nu ska jag och Micke strax ut på stan för att fixa lite saker och handla inför grillningen ikväll. Jag har fortfarande inte bestämt mig för vad jag ska grilla! Är ganska sugen på halloumiost. :) Det svåraste är ju att fixa ett tillbehör som inte är väldigt onyttigt. Potatissallad är ju godast men det är väldigt energirikt också. (Om man köper sådan med massa majonnäs och grejer i). Ska fundera på det. Kanske blir något grillspett-aktigt. :)

Solig torsdag

Idag var det jobbigt att gå upp! När man har skrivit tenta så känns det som att det är fredag - och det är ju helt fel att gå på föreläsning på en lördag! Men jag tror att föreläsningen idag kommer vara intressant. :)

Efter lunch ska jag och Micke gå på stan (fast det är nog mest han som ska shoppa, jag har inte pengar till det), och sen ikväll ska vi grilla! Igår när jag var på väg hem från träningen så kände jag att det luktade grillat kött i hela stan och jag blev så sugen själv. Ska bli riktigt gott. :)

Nu ska jag göra mig iordning och gå till skolan! Vill verkligen gå i tid så att jag hinner promenera hela vägen nu när det är så fint väder. :)

Onsdagsträning

Jag hade lite beslutsångest förut, men till slut bestämde jag mig för att gå på intensiv-jympa på västra hamngatan. (Egentligen var jag sugen på att parkera i soffan). Jag vet inte om jag har varit på intensiv-jympa förut, går jag på jympa så blir det medel. Men det här kändes bättre för man var ju verkligen slut efteråt, det var jättejobbigt. :) Även Sara, Ena och Mirja var på passet, och det är ju alltid kul när någon man känner är där. :P Hann dessutom gå ett par hållplatser innan bussen kom och det var otroligt skönt att gå ute - riktig sommarvärme. Men jag var så hungrig att jag ville hem snabbt så jag hoppade på bussen vid vasaplatsen ändå.

Nu ska jag duscha och sen läsa på lite inför föreläsningen imorgon. Till middag ikväll blev det god spaghetti och köttfärssås som Micke har gjort. Jag har haft det väldigt lyxigt med maten de senaste dagarna för han har lagat både falukorv och köttfärssås så jag har bara kunnat ta fram ur kylen och värma. :)


När jag kom ut från träningen hade jag fått ett fint mms från pappa. Gillar detta, det gäller att göra det kul att äta frukt. ;)

Underbara sol

Aaaahh... Tentan är över! Jag har faktiskt ingen aning om hur det gick. Det var en kryss-tenta med 50 påståenden och så fick man svara sant, falskt eller vet ej. Om man svarade rätt fick man 1 poäng och om man svarade fel fick man minus 1 poäng. Det blir jättejobbigt när man kan få minus tycker jag, för man blir så osäker och så struntar man i att svara på saker som man egentligen tror att man kan. Jaja, om jag inte har klarat den så är inte omtentan förrän 28 maj så jag behöver inte oroa mig för detta på ett tag. :P Fast som jag sa innan jag gjorde tentan så ska jag fortsätta att plugga ändå för jag vill kunna det bättre. (Men jag kanske inte börjar med det just idag).

Efteråt tog jag, Sara, Josefin, Madde, Åse, Mirja och Ena en promenad till kompassen och satte oss på Condecos uteservering och åt lunch. Det var hur skönt som helst att sitta där och det var frestande att skolka från introduktionen till nästa kurs som vi hade på eftermiddagen. ;) (Nu efteråt när jag vet vad som sades på introduktionen så hade jag gärna skolkat).

Tog en promenad hem efter skolan och nu sitter jag här med lite beslutsångest över vad jag ska hitta på. All denna valfrihet känns förvirrande. ;) Kanske ska kolla om det är ledigt på balkongen och i så fall sitta där och läsa en bok.




Spurt

Äntligen hemma. Den här dagen kändes väldigt lång och jag tyckte inte att den var sådär väldigt givande. Men nu är det bara att köra hårt sista spurten innan tentan. :) Jag kanske tar min vilostund klockan sju och tittar på Biggest loser, men annars så ska jag försöka sitta länge idag. Men det känns som att man behöver vila hjärnan lite innan tentan också så pauser behövs.

Efter tentan imorgon ska jag äta lunch på stan med tjejerna. Längtar tills dess, för då kan man slappna av lite i alla fall. :P (Hur det än går imorgon så kommer jag fortsätta att plugga tills jag lär mig detta).

Nu ska jag göra världens största kopp te.


Snygg bild va? Jag tycker att skalade äpplen är godast, och idag blev det ett jona gold som var väldigt sött och gott.


Veckans resultat

Resultatet denna vecka: plus 0,4 kg (totalt -6,4 kg). Detta är ett helt okej resultat med tanke på veckan som gick. Jag tar lätt igen detta nu när jag kör igång med det vanliga livet igen. :P (Självklart är det aldrig kul med ett plus men jag vet ju varför!)

Jag ska snart gå till skolan och vara där till kvart i fyra. Sen blir det snabbt hem och sista minuten-plugga inför tentan imorgon. Jag ser fram emot att gå till gymmet men det får bli när tentan är färdig. Jag har helt enkelt för mycket att göra innan dess! Ska bli intressant att springa 15 min x 2 nu när jag inte har sprungit på nästan 2 veckor. :P Det var ju otroligt jobbigt sist och lär inte bli lättare den här gången. Att få köra lite ordentlig styrketräning ska bli väldigt skönt också. Vilken skön känsla det är när man längtar till träningen. :)

Pluggpaus!

Jag kör stenhårt på den så kallade "ät allt men inte alltid"-dieten. ;) Att gå på en diet som totalt ställer om alla vanor man har känns inte hållbart i längden. (Självklart beror det på vart man startar. Är man en person som äter kebabtallrik till frukost varje dag så kanske man får räkna med stora omställningar). Man vill ju även kunna behålla sin nya vikt när man väl har nått målvikten, och då gäller det att man har en kostplan som man enkelt kan följa. Om man t.ex. bantar på nutrilettbars (eller liknande) så måste det ju bli jättejobbigt när man ska äta normalt igen. Risken att gå upp i vikt då känns väldigt stor. Eftersom att det handlar om att ställa om sin livsstil så ska man köra på något man kan tänka sig att leva med. Dessutom är ju mat något som ska vara gott och som man ska kunna njuta av. Hur kul är det att äta 800 kcal/dag i form av torra bars? (Jag skulle iofs inte kunna tänka mig att bara äta 800 kcal/dag i vilken form de än levererades).

Idag lagade Micke mat och det blev ugnsstekt falukorv med potatismos. Jag tycker verkligen att det är asgott. En av mina favoriter. Jag som inte ens gillade falukorv för några år sedan. :)



Mums

Tentaångest

Har precis kommit hem från skolan och affären. Var tvungen att fylla på förrådet med frukt eftersom att det var helt tomt. Köpte även lite pluggodis i form av vindruvor. ;)

Jag känner mig väldigt stressad inför tentan på onsdag. Jag har inte alls pluggat så mycket som jag egentligen hade velat och det gör att jag kommer tillbringa nästan all ledig tid innan tentan till att plugga. (Nu är det inte så många lediga timmar kvar innan tentan men ändå, jag gör mitt bästa). Som tur är har jag en snäll sambo som ska laga mat till mig kväll, för annars hade det nog bara blivit lite kelda-soppa. :)

Nu har jag en tekopp redo och ska börja läsa studier inför seminariet imorgon. (Vem lägger ut en seminarieuppgift som ska redovisas dagen innan en tenta???) Glöm inte Hollywoodfruarna ikväll. Det ska inte jag för det blir min enda avkoppling. ;) Hörs senare!


Nyttigt tenta-snacks

I Göteborg

Nu är vi hemma i Göteborg, och jag har ett fullt fungerande internet. :) Det har varit väldigt skönt att ha lov, men nu ska det även bli skönt att komma tillbaka till de vanliga rutinerna - framför allt när det gäller mat och träning. Det är jättesvårt att vara lika duktig med maten när jag inte är hemma tycker jag. Den här veckan har jag försökt att ta det försiktigt med maten men det blir ju ändå mycket onyttigare än vanligt. Jag tycker hur som helst inte att det är någon idé att älta det. Om man t.ex. har ätit godis en kväll så ska man inte sitta och vara ledsen över det för det blir inte lättare att komma tillbaka till de hälsosamma vanorna av att deppa. Bara att köra på som vanligt istället. :)

Jag hade tänkt plugga nu på kvällen men jag tror att det får bli imorgon istället - jag är för trött efter spelnatten. Vi började ett på dagen slutade strax före fem på natten. (Men kul var det). :) Jag fick ändå en del gjort på tåget så det känns okej.

Nu börjar jag nästan se dubbelt och det betyder nog att det är dags att sova. (Vilken pensionär jag är, klockan är ju bara nio). :P

God natt!

Tekniska problem

God morgon!

Jag har lite problem med internet till min dator, vilket gör det ganska jobbigt att gå in och skriva blogginlägg (därav den dåliga uppdateringen). Men nu gör jag ett försök. ;)

Igår gick jag som sagt ut och åt med mamma, pappa och Micke, och jag passade på att köra 30 minuter på motionscykeln innan dess. Det är väldigt mycket mer tidseffektivt att sitta på cykeln än att promenera känner jag. :) Efter det åkte vi hem till Daniel pratade, spelade spel och avslutade sedan kvällen med att titta på Scream. Det var verkligen jättelängesen jag såg den filmen! Varför gör de inte sådana skräckisar längre? Sådana som är lite roliga samtidigt. Nu för tiden är det bara sådana som man får sömnproblem av.

Idag väntar en lång speldag hos Mattias. Förhoppningsvis blir det en del nya spel. :) (Nya för mig alltså). Jag hade redan innan bestämt att jag får äta godis idag, och det tänker jag göra. Däremot ska jag inte beställa pizza när de andra gör det. Tar med mig egen mat. :) Jag älskar verkligen de här speldagarna, och de brukar inte sluta förrän åtminstånde tre på natten, ibland ännu senare. (Vi ska börja ett på dagen). :P Det är inte många jag känner som skulle orka med att spela spel så länge som jag gör.

Jag ska köra ett pass på cykeln om en stund och sen ska jag gå och handla inför speldagen. Vi hörs imorgon när jag är hemma i Göteborg där jag har ordentligt internet till min dator. ;)


Spa

Idag har jag och Micke haft det väldigt lyxigt. Vi gick upp klockan 6 och började åka mot Sunne för att gå på Selma Spa. Mellan 8 och 14 var vi på Spa + lunch, och under den tiden badade vi i bubbelpool, utomhuspool, gick på vattenspinning, fikade, åt lunchbuffé m.m. Jag gillar inte att basta men Micke gör det så han passade på. (Det fanns ändå ingen gemensam bastu).

Klockan två hade vi varsin tid för 35 minuters klassisk massage, vilket var jätteskönt! Det gjorde även ont, men efteråt blev det bra. :) Jag har aldrig varit på "riktig" massage förut och det var kul att testa.

Nu ska vi äta middag med mamma och pappa, och efteråt ska vi ner på stan för att fika med Lottis. Imorgon ska hela dagen tillägnas åt plugg och på kvällen ska vi ut på restaurang och äta, och sen åka till Daniel. :)

Här sitter vi vid poolen. Hela dagen var en present från Mickes föräldrar. Tack så mycket! :)

Vi svassade runt i såhär fina morgonrockar hela dagen (utom på lunchen)

På väg hem

 

 


Mot Säffle

God morgon!

Igår var vi som sagt hos mormor och morfar eftersom att morfar fyllde år. Vi åt smörgåstårta, och till efterrätt blev det en jättegod gräddtårta som jag tog en liten bit av. Däremot hoppade jag över chipsen som ställdes fram på bordet efteråt. :P

Nu på morgonen har jag gjort min "dagens fysiska aktivitet" på motionscykeln samtidigt som jag tittade på Biggest Loser. Tiden går väldigt fort när man tittar på ett bra program på tv:n samtidigt. Jag hade gärna haft en crosstrainer eller liknande hemma, men då skulle det vara en sådan som man kan vika ihop och lägga under sängen för jag vill inte ha den ståendes.

Nu ska jag packa, äta lunch och duscha för strax innan två går tåget mot Säffle!

Mamma gjorde smörgåstårtan, och tyvärr hann jag inte ta en bild innan den skars upp. :)

 

 



Min tisdag

Jag och mamma har precis kommit hem från en 50-minuters promenad. Skönt att ha det gjort direkt på morgonen innan man har gjort sig i ordning.

Resten av dagen ser ut såhär; först ska jag och mamma ner på stan och fixa lite ärenden, sen ska jag träffa Malin och Julia och ikväll ska nästan hela familjen (förutom Johan som är i Göteborg), till mormor och morfar för att fira morfars födelsedag. :) Det blir tonfisk-smörgåstårta då, vilket är min favorit. :)

Nej nu ska jag gå och duscha. :)


Shopping

Det blir lite sämre uppdatering när man är bortrest. :)

Jag inledde dagen på motionscykeln, och sen gick jag och mamma ner på stan för att shoppa. Fick tag på flera bra saker som jag hade planerat redan innan; jeans, nagellack och sjal. Sen fick jag även tag i en stor ring, ett par baslinnen, en vit t-shirt, en blå tunika och underkläder. Ska faktiskt tillbaka imorgon, och då ska vi till h&m, en ny väskaffär som öppnar imorgon och Kappahl. (Jag är egentligen ingen Kappahl-person, men de hade faktiskt en del fina smycken och mamma hade en rabattcheck på 20%).

Jag har som mål den här veckan att jag ska göra någon slags fysisk aktivitet varje dag - det är ju så lätt att man inte rör sig alls när man är ledig. Blir nog en del tid på motionscykeln, en del promenader och även någon joggingrunda. Jag och Micke skulle egentligen ha joggat idag, men när vi vaknade så snöade det så jag hoppade det.


Dagens fynd



I Karlstad

Nu sitter jag i mammas och pappas kök i Karlstad och har precis ätit påskmat! Både jag och Micke fick påskägg när vi kom hit. I mitt fanns det 70%-ig choklad, geisha och en påse med tior! Eftersom att vi allihop samlar på tior så fick alla det i påskäggen, men annars var det lite mer individuellt anpassat. :) Mycket bättre än att få ett ägg som är fullproppat med dragéägg - och det blev mer lagom mängd på det här viset. Jag har planerat mitt godisätande i förväg; påskägget är okej, och dessutom kommer det bli godis nästa lördag när det är speldag hemma hos Mattias. Annars ska jag sköta mig! :) Nästa delmål är att komma under 65 kg - då blir jag normalviktig! :)

Ikväll blir det Gudfadern III och sen tror jag att jag lägger mig direkt efter det. Imorgon ska jag och Micke eventuellt ut och jogga på förmiddagen, och efter lunch blir det shopping!

Nu ska jag byta om till myskläder, göra en stor kopp te och sätta mig i soffan. :)



Drack lite smoothie till frukost, men denna var ingen höjdare.



Såhär såg mitt påskägg ut. :)


Jag och Micke på tåget

Underbara 6:a

GOD morgon!

Spänningen var olidlig när jag gick upp på vågen nu på morgonen. Som ni vet har mitt första delmål varit -6,5 kg, och när jag har nått detta mål ska jag få shoppa loss. Den här veckan behövde jag gå ner 0,9 kg för att klara det, och veckans resultat blev: minus 1,3 kg! Totalt: -6,8 kg! Tjoho! Jag skötte mig verkligen den här veckan, men jag var ändå lite orolig. Men det lossnade väl efter flera veckor med dåliga resultat.

-6,5 kg kanske låter kanske som ett konstigt delmål, men det är bara konstigt om man inte vet varför. Att tala om exakt vad jag väger har varit lite känsligt för mig så det har jag aldrig gjort. Men nu känner jag att jag klarar av det. För första gången på nästan 3 år börjar min vikt på en 6:a. Det ni! Jag har inte vägt såhär mycket/lite (69,4 kg) på väldigt länge alltså. Det jag ville var helt enkelt att hamna under 70 kg, men 6,5 var det som kändes mest jämnt då.

Jag känner mig i alla fall hur glad som helst idag!!! Detta var ett stort mål för mig. :)

Nu måste jag skynda mig så att vi inte missar tåget. :)

Inför resan

Äntligen är jobbpasset över (fast det gick faktiskt snabbare än vad jag hade trott). Nu ska jag packa för det blev aldrig av igår, och sen ska jag lägga mig och sova! Ska sova så länge som möjligt imorgon: Det blir frukost på tåget och jag ska duscha nu innan jag går och lägger mig. Ska bli skönt att få resa bort en vecka! Det enda jobbiga är att väskan kommer bli tung som bly. :P

Nu ska jag börja skriva packningslista. Hörs imorrn!

Hotellfrukost och vårtecken

God morgon!

Jag, Micke, Erik och Gurra gick upp tidigt för att äta frukost på heaven 23. Tyvärr var det fullt där uppe så vi fick äta på andra våningen istället - vilket inte alls var lika bra! Det kostar typ 50 kr mer att äta på heaven 23, och det är värt minst 50 kr extra. Så ät inte på andra våningen. :) Men det var ju i alla fall en bra hotellfrukost, även om heaven 23 är bäst.

Jag är väldigt trött just nu. De andra gick ut igår, och för det första så kunde jag inte somna förrän väldigt sent, för det andra vaknade jag när de ramlade in vid fyra-tiden. Sen väcktes jag av Micke halv åtta för att det var dags för frukosten. Blir nog en intressant dag på jobbet. ;) Jag har i alla fall tagit en koffeintablett och laddar upp med lite te nu också. Tar nog med burken till jobbet. :P

•♥• Nu får jag passa på att önska er alla en glad påsk! :) •♥•


Utsikten från hissen - "bara" från 20:nde våningen


På vägen hem såg vi massor med krokusar! Det plus att det är helt fantastiskt väder idag gör detta till den perfekta vårdagen. :)

Monopol

Efter att vi hade städat klart lägenheten och ätit lunch så tog jag en promenad ner på stan för att köpa chokladen till morfar. Tyvärr hade jag inte räknat med att det är långfredagen idag - lindtkulorna var såklart slut. Får köpa med till honom nästa gång jag ska till Karlstad istället. Jag kan tala om för er att det kräver en hel del viljestyrka för att lyckas gå ut från 4-gott utan att köpa något - men jag lyckades. :)

Sen kom Mickes kompisar Erik och Gurra på besök, och vi började spela monopol allihop. Jag åkte ut först så medan jag sitter här och bloggar nu så spelar de vidare. :P Det sega med monopol är att det tar så lång tid innan något händer, och sen kan det ändå gå asdåligt. Det är ganska svårt att vända spelturen också - den som leder från början vinner oftast. Längtar efter de riktigt roliga spelen som vi ska spela hos Mattias den 10:nde. :)

Jaja, nu är det nog dags för lite kvällsmat tror jag.

God morgon!

Vaknade sent idag igen, gjorde grahamsgrynsgröt till frukost och tittade på veckans Bella&Tyra Show. En lugn och skön morgon helt enkelt. Jag avbokade skivstångspasset för jag har fortfarande lite för mycket träningsvärk - får bli en snabb promenad istället. :) Promenaden blir nog kombinerat med att jag ska ner till 4-gott och köpa godis för 100 kr lite senare. :P Det är inte till mig - morfar har gett mig en ny beställning på lindt-kulor för 100 spänn. :)

Nu ska vi städa lägenheten så att den blir ren och fräsch! Sen ska jag även packa inför söndagen. Mycket att göra idag!

Ha en trevlig långfredag allihopa!

Pizza-time

Ikväll har vi sett Gudfadern II, och jag lyxade till det med en hemmagjord pizza! Istället för vanlig pizzadeg gjorde jag sconesdeg, och jag tog en åttondel av receptet. Blev lagom när det kavlades ut tunnt på en plåt. Fyllningen var rödlök, skinka och mozzarellaost (och såklart tomatsås underst). Det blev jättegott! (Billigt är det också.)

Jag har bokat in mig på ett skivstångspass imorgon klockan 12, men jag får se om det blir av eller inte. Jag har rejäl träningsvärk nu och om den inte ger sig till imorgon så blir det nog promenad istället. Det känns så värdelöst att gå på skivstång om man knappt kan böja på benen. :P



Mysmiddag

Rör på fläsket

Herreguuuud vad jag har svettats. Passet idag var ju spring 15 min, gå 2 upprepa 1 gång, och det var helt otroligt jobbigt!!! Redan efter 3 minuter så kändes det som att jag inte skulle klara av det. Man är ju i olika bra form olika dagar, men idag var det extremt. När det var typ 8 minuter kvar på sista 15-minutersetappen så brände det under fötterna, jag mådde illa, benen kändes som bly, jag hade håll och jag svettades som jag aldrig har svettats förr. Men jag kämpade på och klarade av passet! :D

Är löjligt nöjd med mig själv nu. :)


Såhär charmig ser jag ut när jag tränar - osminkad, svettig och röd. (Fast det mesta av rodnaden hade försvunnit när jag tog bilden)

Hallå!

Har haft en lugn och skön morgon, framför allt var det skönt att få sova ut ordentligt. :) Ikväll blir det förmodligen film igen - ska äntligen se Gudfadern II. :P

Nu ska jag precis iväg till gymmet. Eftersom att jag styrketränade hela kroppen igår så blir det bara kondition idag. Ska klara av nästa löppass: Spring 15 min, gå 2, upprepa 1 gång. Det ska nog gå bra. Jag känner mig stolt över att jag inte har fuskat något alls med löpträningen. Jag kanske inte har följt 4-veckorsplanen helt perfekt, men när jag väl har gjort passen så har jag sprungit så länge som man ska springa - även om jag har känt det som att jag ska spy. (Så kändes det igår, jag hade ju ätit ganska precis innan jag sprang). Det gäller att pressa sig själv lite grann. :)

RSS 2.0