Annelundslimpor

Nu har jag pluggat, tränat, bakat bröd och ätit middag. :) Ska fortsätta plugga resten av kvällen. Brödet jag bakade kallas "Annelundslimpa" och är som sagt ett bröd som vi bakade i skolan för ca ett år sen. Här är receptet:
På kvällen:
4 dl vatten
1,5 dl kornkross (jag använde saltå kvarns 4-kornskross)
1 dl russin
0,75 dl linfrö

På morgonen:
2 dl vatten
37 g jäst (3/4 paket)
2 dl grovt rivna äpplen
0,5 dl äppelmos
0,5 msk salt
11 dl vetemjöl

På kvällen: Koka upp vattnet och tillsätt kornkross, russin och linfrön. Låt svälla under lock under natten.
På morgonen: Ljumma vatten och det blötlagda till 37 grader. Rör ut jästen i blandningen. Tillsätt de rivna äpplena, äppelmos, salt och det mesta av vetemjölet.
Knåda degen 4-5 minuter i en hushållsmaskin. Låt sedan jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Knåda degen ytterligare några minuter i maskinen. Ta upp den på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma runda limpor. Låt limporna jäsa i en långpanna med bakplåtspapper ca 30 minuter eller till dubbel storlek. Strö över lite mjöl mellan limporna och ovanpå.
Ställ in plåten längst ner i ugnen i 250 grader. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ca 50 minuter.
Låt limporna svalna inlindade i bakduk.

Jag gjorde några få ändringar när jag bakade. Jag gillar inte bröd med torkad frukt i så jag tog bort russinen. (Matbröd ska ju inte vara sött!) ;) Jag kompenserade med att ta lite extra kornkross, och istället för att blötlägga det dagen innan så kokade jag vatten, linfrön och kornkross tillsammans ca 10 minuter. (Det kanske inte blir lika lyckat med russin kan jag tänka mig). Istället för att bara lägga limporna på en plåt la jag dem i brödformar så att de skulle få lite höjd.
De är i alla fall fantastiskt goda när de är nybakade. :) Jag åt nybakat bröd och linssoppa till middag idag. Mums. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0