Dinkel
Jag har bara fullkornsmjöl av dinkel hemma, och jag jämförde det lite med grahamsmjöl, som alltså är ett fullkornsmjöl av vete. (Jag kan ju inte jämföra ett fullkornsmjöl med ett vanligt vetemjöl - det hade gett en ganska felaktig bild av näringsinnehållet). Proteinhalten i dinkel var något högre (14 % jmf med 11 %), men kostfiberhalten lägre (9,5 % jmf med 12 %). Dinkel var bättre när det gällde niacin, fosfor och magnesium, men sämre när det gällde B6 och järn. Det är lite mer energi i dinkelmjölet (320 kcal/100 gram mot 300 kcal/100 gram). Över huvud taget var det inga stora skillnader på de bägge mjölsorterna.
Jag gick in på saltå kvarns hemsida och jämförde deras siktade dinkel med mitt vetemjöl jag hade hemma, och slutsatsen är väl att dinkelmjölet har lite mer protein, fiber och innehåll av mineraler. (Inga vitaminer stod redovisade).
Min slutsats är väl att dinkelmjöl är bra om man jämför med siktat vetemjöl, men det är ju ingen mirakelprodukt som enligt mig är värd de extra pengarna. Jag skulle nog hellre blanda ut mitt vetemjöl med lite typ grahamsmjöl för att få bättre näringsinnehåll. Dessutom; det finns bättre källor till t.ex. protein och järn än mjöl. ;) (Sen kan man ju tycka att dinkel är godare men det är en helt annan femma).