Godistraditioner
Ikväll har jag och Micke gjort riktigt god mat! "Kyckling Szechuan med stekta nudlar" hette det, och receptet kommer från allt om mats kokboksserie smaker från hela världen (kina-boken). Det var gott och inte så svårt att göra heller. Det som är mindre bra med de här asiatiska recepten är att det är så mycket olja i! Men jag försöker skära ner på det och inte ta mer än vad som behövs. Man behöver ju inte 2 msk olja för att steka lite grönsaker i en teflonpanna. Jag orkar inte skriva receptet nu, men jag kan lägga upp det imorgon eller på söndag. (Jag rekommenderar det verkligen, vi ska laga det igen!). Det har varit en ganska lång (men rolig!) dag och jag är riktigt trött nu!
Jag tycker att det har gått väldigt bra med matplanering/matlagning den här veckan. Micke tycker inte att det är så roligt att laga mat varje dag, så inför nästa vecka ska vi planera in att laga minst två rätter åt gången. ;) Om vi gör det på ett bra sätt så att det passar bägge två så blir det nog mer hållbart i längden. Det ska ju inte kännas jobbigt. Idag när vi gick hem från bion så tänkte jag att det var bra att vi redan hade planerat vad vi skulle laga efteråt, annars hade vi säkert köpt pizza eller något annat onyttigt på vägen hem. :)
Det ser så fräscht ut med färska grönsaker :)
Såhär smarrigt blev det! Tyvärr blev inte nudlarna som vi hade tänkt. Jag råkade överkoka dem, så det blev mest en klibbig massa. Nästa gång ska vi ta äggnudlar (detta var risnudlar), och hellre koka lite för kort tid än för lång tid. :)
ngredienser
900 g | kycklinglår, urbenade |
---|---|
0,5 dl | potatismjöl |
2 tsk | salt |
3 msk | matolja |
Sås:
2 dl | szechuansås |
---|---|
2 st | vitlöksklyftor, pressade |
2 dl | vatten |
2 tsk | potatismjöl |
Grönsaker:
300 g | purjolök |
---|---|
1 burk | vattenkastanjer, i skivor |
150 g | sockerärter |
1 st | röd paprika |
1 st | vitlöksklyftor, pressade |
3 msk | matolja |
3 krm | salt |
Nudlar:
300 g | äggnudlar, tunna |
---|---|
3 msk | matolja |
Tillagning
1. Dela kycklingköttet i mindre bitar. Blanda potatismjöl och salt i en bunke. Tillsätt kycklingen, blanda väl. Ställ åt sidan.
2. Grönsaker: Strimla purjolöken grovt. Skölj och låt vattenkastanjerna rinna av i durkslag. Skär sockerärter och paprika i mindre bitar.
3. Sås:Vispa ihop szechuansås, vitlök, vatten och potatismjöl i en liten kastrull. Ge såsen ett uppkok precis före servering.
4. Grönsaker: Fräs purjolök, vattenkastanjer, vitlök och sockerärter, hastigt var för sig, i 1 msk olja och 1 krm salt. Häll över i en traktörpanna. Fräs paprikan i torr, het stekpanna ett par minuter, under omrörning. Blanda den med resten av grönsakerna.
5. Kyckling: Hetta upp 1-2 msk matolja i en stekpanna. Stek kycklingen i omgångar på relativt god värme. Lägg den ovanpå grönsakerna, efter hand. Obs! Rör inte om, så behåller kycklingen sin frasighet.
6. Nudlar: Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg ner nudlarna i det kokande vattnet 2 minuter. Värm under tiden 1 1/2 msk matolja i en vid stekpanna. Låt nudlarna rinna av väl. Stek dem i oljan ett par minuter på medelgod värme. Ringla över resten av oljan. Vänd nudlarna med hjälp av ett stort lock. Stek ytterligare ett par minuter.
7. Servering: Värm grönsaker och kyckling. Lägg nudlarna på ett serveringsfat med kyckling och grönsaker ovanpå. Värm och ringla såsen över. Servera genast.